Ponedeljak 03.12.2018.
18:20
Z. Mirković - Vesti

Konzulat otvorio vrata studentima

Z. Mirković
Uskoro novi susret: Konzul Svetlana (u sredini) sa studentima

U pripremi koktela konzulat je imao uspešnu komunikaciju i sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), čijih je četvoro članova ovim povodom došlo iz Beča za Salcburg. Goste je pozdravila Svetlana Stanković, generalni konzul, koja je istakla neophodnost međusobne saradnje naših studenata i spremnost konzulata da im u svakom trenutku pomogne i izađe u susret u planiranju i organizaciji zajedničkih akcija.

Bili su pozvani svi studenti srpskog porekla, bez obzira na državljanstvo koje imaju i da li su rođeni u Austriji, ili su došli na studije iz Srbije ili drugih zemalja.

Prvenstveni cilj bio je da se upoznaju kako međusobno, tako i sa predstavnicima Generalnog konzulata i razviju intenzivnu komunikaciju. S tim u vezi Generalni konzulat je formirao bazu podataka, u koju su uneti kontakt podaci svakog od prisutnih. Svako od studenata dobio je priliku da se kratko predstavi i obrati. Iz tih obraćanja proizašlo je da je angažovanje Generalnog konzulata naišlo na izuzetno pozitivan prijem, da postoji veliki entuzijazam za zajednički rad i povezivanje naših studenata, što garantuje i uspešno buduće funkcionisanje kluba studenata.

Generalni konzul Stanković rekla je da vrlo brzo planira novo okupljanje studenata.
Inače, prijemu je prisustvovalo i nekoliko viđenijih pripadnika srpske dijaspore iz Salcburga i sveštenik Zoran Vrbaški.

Klub pomaže zemljacima

U bliskoj budućnosti naše konzularno predstavništvo radiće na formiranju i omasovljenju Kluba srpskih studenata, za koji je već određen organizacioni odbor, sastavljen od studenata iz Salcburga i Graca. Klub je zamišljen kao baza oko koje će se okupljati studenti našeg porekla, međusobno se upoznavati i planirati zajedničke akcije, a pre svega razmenjivati iskustva u vezi sa životom i studiranjem na teritoriji Austrije. Ovo je naročito bitno za one koji dolaze u okviru studentskih razmena iz Srbije u Austriju, slabo ili uopšte ne vladaju nemačkim jezikom i koji su upućeni na pomoć ljudi našeg porekla.

2024 © - Vesti online