Ponedeljak 03.12.2018.
15:35
Đ. Barović - Vesti

Mladi ginu zbog alkohola

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Policijski sindikalni pokret iz Negotina zbog toga je u četvrtak na adrese predsednika opštine, Opštinskog veća, Skupštine i lokalne Uprave uputio hitan zahtev da se zabrani prodaje i distribucije alkoholnih pića maloletnicima u periodu od ponoći do jutarnjih sati.

- Problem je mnogo gori nego što se može pretpostaviti. Ubistvo maloletnog Birucića je nažalost vrh ledenog brega problema pred kojim svi zatvaraju oči, a policija jednostavno nema mehanizam da nešto učini. Vršnjačke tuče su redovna pojava svakog vikenda, a sve je posledica prekomerne upotrebe alkohola - kaže za "Vesti" Igor Đurđević, predsednik ovog sindikata.
Prema njegovim rečima, zahtev je i podnet zato što je situacija u Negotinu tokom svakog vikenda "haotična".

- Situacija je zaista postala kritična. Ovaj nemio događaj u kome je izgubljen život je kulminacija svega. Vikendom se ovaj naš gradić pretvara u nešto što liči na Las Vegas, a sa druge strane na ulicama se stiče utisak da ste kao u nekim kriminalnim filmovima. Pri tome, svedoci smo da su prosvetnim radnicima ruke sve više vezane, roditelji deluju nemoćno i samim tim je sve više maloletnika aktera nemilih događaja. Naravno, tu su i raznorazni lokali, noćni barovi koji organizuju žurke za srednjoškolce gde pri tome koriste priliku i za promocije i akcijska sniženja određenih alkoholnih pića. Totalni apsurd! Sve je više posla noću za policiju i lekare iz Hitne pomoći - naglašava Đurđević.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, kaže za "Vesti" da je svestan ozbiljnosti problema, zbog čega će i tražiti hitan sastanak sa nadležnim gradskim službama i policijskom upravom.

- Nažalost, ovo je problem koji postoji poslednjih desetak godina, ali bez šire akcije u kojoj bi bila uključena i lokalna samouprava, policija, ali i svi u Negotinu, nemoguće ga je rešiti. Policijski sindikat predlaže da se zabrani prodaja i distribucija pića od ponoći, pa do jutra, ali maloletnici već sada alkoholna pića kupuju mnogo ranije i to po lokalnim radnjama i onda ga konzumiraju kasnije. Otuda razmišljam da se zabrana prodaje ne ograniči samo na taj vremenski period, ali pitanje je koliko ćemo tako rešiti problem - iskren je Veličković.

Nedovoljno policajaca

Na konstataciju predsednika opštine Negotin da bi policija morala da bude aktivnija, Đurđević kaže da je problem što nema dovoljnog broja policajaca i službenih vozila.

- Brojno stanje je kao da radimo u Švedskoj, a zapravo radimo kao da smo usred ratnog Teheranu - slikovito objašnjava Đurđević.

2024 © - Vesti online