Ponedeljak 03.12.2018.
12:04
Vestionline, Tanjug

"Ne mogu da verujem da ne mogu da utiču na Prištinu"

Epa/ EPA-EFE
Ivica Dačić

- Ja prosto ne mogu da verujem da tako moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu, to mi deluje kao lažna priča - rekao je Dačić novinarima u Beogradu, navodeći da je dobro što Han odlazi u Prištinu. 

Dodao je da Hanu želi uspeh i da ne sumnja u njegove dobre namere, ali da nije siguran kako će se završiti. 

Upitan da li očekuje da će Han na Kosovu - lupiti šakom o sto zbog svega što se dešava - rekao da ne zna da li će on to učiniti i da ne bi da pretpostavlja šta može da se desi.

- Ovde je na probi ne samo to kakve ko ima karakterne osobine u smislu nastupa, već da li međunarodna zajednica može da kontroliše Prištinu ili ne - rekao je Dačić i dodao da poruke međunarodne zajednice Prištini nisu sporne, ali da od njih nema rezultata. 

Dačič je rekao i da će Srbija biti konstruktivna i da ne želi da se svađa i inati sa bilo kim.

- Ali ako neko misli da to što mi u svetu govorimo da ne treba da se vrši priznanje Kosova - provokacija za Prištinu, ako bismo tako gledali, mi bismo sve zemlje koje lobiraju za priznanje Kosova trebalo da smatramo za neprijatelje - rekao je on.

Šef diplomatije je ponovio da Beograd želi da se nastavi dijalog, ali da ga ne može biti bez ukidanja bezumnih mera, koje su, kaže, ušle u fazu ekstremizma jer Priština ne može da ostvari svoje političke ciljeve.

On je dodao da postoje i ideje i zahtevi da Beograd prestane da utiče da zemlje širom sveta da povlače priznanje kako bi Priština na šest meseci ukinula takse, kao i da se vrši pritisak da Vučić nastavi pregovore a da takse ostanu na snazi.

- Ne znam kakve to veze ima jedno sa drugim. Mi želimo dijalog, ali mora da bude smislen i da se dobro zna šta se želi - rekao je Dačić.

On je rekao da je trenutna situacija neodrživa i da nije u skladu sa politikom regionalne stabilnosti i saradnje. 

- Ovo je bes zbog toga što im ne ide od ruke, ali oni moraju da shvate da ne mogu da ostvare ciljeve dok se ne vrate za pregovarački sto i dok se ne razgovara sa Beogradom, to je i naš cilj - rekao je Dačić.

Kaže da bi, imajući u vidu ljude koji kažu da će ukinuti takse kad Srbija prizna Kosovo, takvu političku realnost rebalo da prihvate sve zemalje kao neprijateljski stav prema Srbiji.

2024 © - Vesti online