Nedelja 02.12.2018.
21:55
Vestionline

Minimalne šanse Hrvatske za Mundobasket

fibabasketball.com
Mantas Kalneitis, plejmejker Litvanije

Litvanci su slavili zahvaljujući serijama kojima su pokazali bolji kvalitet još u prvoj četvrtini meča u Viljnusu, ali im je presudila loša igra u trećoj deonici.

Kod pobednika je najbolji bio Reinaldas Seibutis sa 15 poena, Martinas Ehodas je imao 12 uz deset skokova, a Rokas Giedraitis je ubacio 10 poena.

Kod gostiju je Miro Bilan imao 12 poena, Tomislav Zubčić 11, a Jakov Pustapić deset poena.

Litvanija je već na startu nagovestila mogući epilog serijom 6:0, ali su hrvatski igrači vrlo brzo uzvratili i došli do izjednačenja. Usledila je nova serija domaćina 7:0, pa onda i 10:0 da bi se došlo do 23:9.

Hrvatska se do poluvremena vraća u igru, a početkom treće četvrtine dolazi i do izjednačenja 43:43, ali tada dolazi do velikog pada što je Litvanija znala da iskoristi i kasnije samo privede posao kraju u četvrtoj četvrtini.

Hrvati su posle ovog poraza peti od šest ekipa sa skorom od četiri pobede i šest poraza i veoma teško će moći do trećeg mesta koje vodi na šampionat naredne godine.

Potrebno im je da Italija u nedelju pobedi Poljake (skor 5-4 pred Italiju), a da isto onda učini i Hrvatska sa više od pet poena razlike, koliko je bilo u prvom meču. Hrvatima bi potom bila dovoljna pobeda nad Mađarima, pošto bi Poljska, čak i da pobedi Holandiju u poslednjem kolu imala isti skor kao i "kockasti" 6-6.

Prva dva mesta u grupi zauzimaju Litvanija i Italija, Mađarska je treća, ali su u igri i dalje i Poljska i Hrvatska o čijem će plasmanu odlučivati poslednje dve utakmice početkom 2019. U ostalim mečevima dana Letonija je pobedila Sloveniju 82:77, Španija Ukrajinu 72:68, a Crna Gora Tursku sa 71:66.

2022 © - Vesti online