Nedelja 02.12.2018.
20:33
b92.net, Vestionline

I zvanično: Prva kineska investicija, Brisel se ljuti?

pixabay.com
 

Ne samo zbog iznosa, i ne samo zbog toga što je pionirska, investicija je zanimljiva i zato što je valja gledati u širem kontekstu, kao deo strateške kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Sasvim sigurno, pojavila se na radaru Evropske komisije (članice EU upravo pripremaju donošenje uredbe o nadzoru investicija iz trećih zemalja) i svih onih koji kineska ulaganja u Evropi posmatraju u geopolitičkom kontekstu. Premijer Andrej Plenković predstavio ju je kao deo "projektno orijentisane saradnje dve zemlje".

Reč je o gradnji vetroelektrane kod Senja, u šta se upustila velika kineska građevinska kompanija, Norinco International Cooperation, godinu dana nakon što je potpisala ugovor o preuzimanju većinskog udela u hrvatskoj kompaniji Energija projekt. Ta transakcija teška je 32 miliona evra.

Treba napomenuti da u Hrvatsku preko Senja nije ušla privatna, nego kompanija povezana sa kineskim državnim vrhom, odnosno partijom, i deo je prilično važnog konglomerata. U Briselu je dosad podizanje obrva izazvao veliki hrvatski ugovor s Kinezima za izvođenje radova na Pelješkom mostu, jer se projekt sufinansira novcem iz evropskog budžeta, a sada je u pitanju direktna investicija u energetski sektor (nekoliko sličnih je već realizovano u EU). 

U iduće dve godine Kinezi će tako pod Velebitom izgraditi 39 vetroagregata ukupne snage 156 megavata, a opština Brinje i grad Senj će prihodovati 5,5 miliona kuna godišnje na osnovu vetroenergetske rente. Na izgradnji će deo radova voditi hrvatski podizvođači.

2024 © - Vesti online