Nedelja 02.12.2018.
08:40
sputniknews.com

Tramp Kini dao rok: Ako ne postignemo dogovor, sledi...

EPA/MIchael Reynolds
Donald Tramp

Međutim, Sjedinjene Američke Države su upozorile da ukoliko u narednih 90 dana ne postignu dogovor sa Kinom o određenim trgovinskim pitanjima, carine će se povećati do ranije planiranog nivoa.

Sandersova je navela da se Kina saglasila da kupi „veoma značajnu“ količinu robe iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi smanjio trgovinski dizbalans.

- Kina složila da će kupiti još neusaglašene, ali veoma značajne količine poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi se smanjio trgovinski dizbalans između zemalja - istakla je ona.

Sanders je precizirala da se Kina složila da "odmah" kupi poljoprivredne proizvode američkih farmera.

Na marginama samita G20 u Buenos Ajresu, Donald Tramp se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Sastanak je trajao 2,5 sata i na njemu su se strane, pored odustajanja od uvođenja carina, složile da intenziviraju pregovore o ukidanju svih dodatnih tarifa.

Tramp je sastanak sa svojim kineskim kolegom nazvao "divnim" i "produktivnim". Sa svoje strane, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji istakao je da je razgovor održan u prijateljskoj i iskrenoj atmosferi, a da su sami razgovori bili izuzetno pozitivni. Prema njegovim rečima, lideri su se složili da odnosi između dveju država obavezno moraju da se poprave.

2024 © - Vesti online