Subota 01.12.2018.
15:35
Tanjug, Vestionline

Lutovac: Promene Ustava pokušaj "fingiranja" reformi

Twitter/Demokratska stranka
 

Kritikujući vlast, Lutovac je danas na sednici Glavnog odbora ocenio da pritisak i represija prema političkim protivnicima rastu, a DS to, kaže, ne može nemo da posmatra.

On je rekao i da je verbalno nasilje u medijima i u parlamentu počelo da se "preliva na ulice" i da je krajnje vreme da se pokaže solidarnost i spremnost na otpor. 

- U društvu u kome nema slobode i pravde građanska neposlušnost je logičan izbor. Razbijena Borkova glava je kap koja je prelila čašu, nemamo pravo da prećutimo, jer smo odgovorni pred građanima - rekao je predsednik DS.

On je dodao da je ta stranka oduvek baštinila vrednosti slobode, pravde, tolerancije, jednakosti i solidarnosti i bila avangarda i da je nekada imala veću, nekada manju podršku, ali bez nje, kako kaže, političke i društvene promene na bolje nisu mogle da se dese.

Lutovac je rekao da je Savez za Srbiju, imajući u vidu atmosferu u kojoj se Srbija nalazi, bio dobar izbor, odnosno nužnost i poručio da je i dalje otvoren za druge organizacije.

- Tražimo pravedno i slobodno društvo i jednake šanse za sve. Ciljevi DS i Saveza za Srbiju su komplementarni - rekao je Lutovac i ponovio stav da je u Srbiji na snazi politički sistem vladavine "jednog čoveka koji je ''zarobio državu''".

Lutovac navodi da je parlament potpuno devastiran i da je instrument izvršne vlasti umesto da bude kontrolor.

- Ponižavanje parlamenta nije slučajno, jer autokrate žele da pokažu da između njih i naroda ne postoji ništa, da nema institucija i da su, ako postoje, nebitne - rekao je Lutovac.

Sednica Glavnog odbora je nastavljena bez prisustva medija.

2024 © - Vesti online