Subota 01.12.2018.
11:35
Tanjug, Vestionline

Linta: Sramotna i nepravedna oslabađajuća presuda za Orića

M. Karović
Miodrag Linta

U pitanju je jedna u nizu nepravednih ali i očekivanih odluka pravosuđa BiH, čiji je cilj da oslobađa komandante bošnjačkih snaga koji su naredili ili lično počinili ratne zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima. Navedena presuda Oriću predstavlja još jedno ruganje srpskim žrtvama jer je odavno poznato da samo ubijanje Srba nije kažnjivo", naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, "očigledno je da cilj pravosuđa BiH nije kažnjavanje bošnjačkih ratnih zločinaca i da zbog toga Srbi ne mogu u Sarajevu da očekuju nikakvu pravdu".

Linta je ocenio i da je od januara 2016. godine, kada je pred sudom BiH počelo suđenje Naseru Oriću, bilo potpuno jasno da se radi o najobičnijoj farsi, jer je "dobro poznato da su vršeni nezapamćeni pritisci na svedoke i da je Oriću koji je optužen za najteže zločine sud dozvolio da se potpuno slobodno kreće i utiče na svedoke"

"Pored toga, posebno je sramotna činjenica da optužnicom nisu bili obuhvaćeni svi zločini koje su Naser Orić i njegovi saborci počinili u desetinama srpskih sela oko Srebrenice i šire u srednjem Podrinju. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Orića samo za tri ubistva, iako postoje dokumenti da je bio odgovoran za sve akcije u ratu na području Srebrenice", ističe LInta.

On je, takođe, ocenio da je sramota da je i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na čelu s nekadašnjim tužiocem Vladimirom Vukčevićem vodilo istragu protiv Nasera Orića samo za tri ubistva, a ne i za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima na području čitave opštine Srebrenica i šire u srednjem Podrinju.

Apelaciono veće Suda BiH donelo je juče konačnu oslobađajuću presudu u obnovljenom postupku protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića njegovog saborca Sabahudina Muhića za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom proteklog rata. 

Optužnica je teretila Orića i Muhića da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

2024 © - Vesti online