Petak 30.11.2018.
12:48
al jazeera

Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin

youtube.com/ IML TV.PRESS
Naser Orić

Drugostepeno veće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas oslobađajuću presudu zapovedniku Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku tih snaga Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javili su bh.mediji.

Oni su bili optuženi da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Žalbeno veće ukinulo prvostupanjsku presudu, kojom su bili oslobođeni optužbi za te zločine.

I Muhićeva, i Orićeva obrana u svojim su završnim rečima zatražili oslobađajuće presude za svoje klijente.

Tužitelji tražili kaznu

Muhićevi odvetnici smatrali su da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo optužbe koje ga terete za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da obojica budu proglašeni krivim.

Orić je 2015. godine uhvaćen u Švajcarskoj, po poternici iz Beograda, ali su ga švajcarske vlasti odbile izručiti Srbiji.

Sudilo mu se i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, ali je proces 2008. godine okončan oslobađajućom presudom.

2024 © - Vesti online