Petak 30.11.2018.
14:15
K. Marković

Zaveštanje žrtvama Jasenovca

K. Marković
Gledali film bez daha: Prisutni u sali u Bransviku

Ovom prilikom je u sali crkve Sveta Trojica u Bransviku prikazan dokumentarni film "Zaveštanje", u kome su autori Monja i Ivan Jović iz Beograda, prepustili reč preživelim logorašima ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Njihov film sastoji se isključivo od emotivnih i katarzičnih svedočenja preživelih u Jasenovcu, bez korišćenja arhivskog materijala fotografija, istorijskih snimaka. Autore ovog filma su pre svega interesovale intimne ispovesti preživelih, ekspresija i empatija, a manje iznošenje istorijskih činjenica o zbivanjima.
Potresna svedočanstva

U filmu nema naratora koji objektivizuje istorijske događaje, već priču isključivo iznose neposredni svedoci stravičnog zločina.

- Danas je ostao veoma mali broj preživelih nakon više od 70 godina od završetka Drugog svetskog rata. Naša organizacija je uspela da locira samo dvoje preživelih logoraša iz Jasenovca koji žive u Sidneju - rekao je između ostalog Nikola Mijatović, u ime Australijsko-srpske kulturne fondacije.

K. Marković
Locirali dva preživela u Sidneju: Nikola Mijatović

Pred projekciju prisutnima se obratio i Kris Vlahonasijos, pisac i novinar, koji nastoji da pospeši saradnju pravoslavnih umetnika, te je osnivač medijske kuće koja se bavi tim aktivnostima.

- Film se sastoji od potresnih svedočanstava ljudi. Bez obzira koje ste nacionalnosti iz njega možemo mnogo da naučimo. Grk sam poreklom i dosta sam se družio sa Srbima. Moj rad sa srpskom zajednicom započeo je pre nekoliko godina, tokom prisustva srpskoj slavi u crkvi Sveti Nikola u Džilongu - rekao je Kris Vlahonasijos, koji je sa Monjom i Ivanom Jovićem radio i na realizaciji dokumentarnog projekta "Izlečenje".
Dug žrtvama

- Upoznao sam Australijsko-srpsku kulturnu fondaciju, započeli smo saradnju i organizovanje projekcija. Nadam se da ćemo prikazivanjem ovog filma žrtvama odati poštovanje koje zaslužuju. Njihove priče su teške i pitanje je zašto ih do sada nismo čuli. Ovo nije nikakvo upiranje prsta, demoniziranja nekog ili novog pisanja istorije, kreiranja mržnje. Želeli smo samo da ovim ljudima pružimo mogućnost da iznesu svoje priče, da se njihov glas čuje i u budućnosti - istakao je Vlahonasijos.

K. Marković
Priče koje moraju da se čuju: Kris Vlahonasijos

Inače, dokumentarni film "Zaveštanje" snimljen je u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Hetin, Ritopek, Žitište, Boleč, Ruma) i Republici Srpskoj (Banjaluka, Prijedor, Kozarska Dubica i okolina). Preživeli su govorili o svom životu pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, o stradanjima kojima su bili izloženi, ljudima koji su im pomagali, članovima porodica i ponovnoj izgradnji života posle preživljenog pakla Jasenovca.

K. Marković
Detalj iz filma: Baka Cvijeta, svedok užasa u Jasenovcu

Zabeležena 94 svedočenja

Posredstvom video linka okupljene u Melburnu pozdravili su Monja i Ivan Jović iz Beograda. Oni su istakli da im je cilj bio da, koristeći obiman materijal iz arhive projekta "Zaveštanje", omoguće da do novih generacija dopru glasovi onih koji nikada nisu imali prilike da ispričaju svoju priču.

- U projekat smo krenuli jer smo shvatili da ga niko drugi neće realizovati. Srbija nije imala arhivu, veliki broj žrtava i svedoka Jasenovca je već umro. Pokušali smo da uhvatimo poslednji voz. Zabeležili smo više od 450 sati materijala i 94 svedočenja. Materijal je metodološki sakupljan kako bi mogao da se koristi za buduće generacije u istraživanjima. Želeli smo da se čuje priča žrtava bez ikakve interpretacije, njihova svedočanstva dala su snagu ovom filmu. Neki od njih su prvi put ispričali svoja svedočenja - rekla je o filmu koautorka Monja Jović.

K. Marković
Obratili se preko video linka: Autori Monja i Ivan Jović

U ime stradalih

U filmu "Zaveštanje" govore poslednji živi svedoci teških događaja iz Drugog svetskog rata i ustaških zločina u Jasenovcu, prenoseći utihnule glasove žrtava do našeg vremena.

- Hvala vam što ste mi omogućili da ovo ispričam, ne samo zbog sebe, već zbog svih onih koji su stradali i nikada nisu bili u moguchnosti da ispričaju svoju priču - rekao je jedan od svedoka u filmu "Zaveštanje".
 

2024 © - Vesti online