Petak 30.11.2018.
11:58
b92.net

Ukrajina zadaje udarac: Specijalci pretresaju ruski manastir

commons.wikimedia.org/Falin
 

Kako su prenele agencije, pripadnici SBU pretresaju kuću mitropolita Svetouspenskog hrama Kijevsko-pečerske lavre, najvećeg i najstarijeg manastira u Kijevu. Predstavnik SBU Igor Guskov je rekao novinarima da se pretresa kuća mitropolita Pavla koji je osumnjičen za "podsticanje mržnje".

Agencija Tass prenosi da se mitropolit Pavle ne nalazi u kući. Prethodno je mitropolit izjavio da vlast na njega i ostale sveštenike vrši pritisak, između ostalog i izvođenjem pretresa. 

Time je još više produbljena kriza između Ukrajine i Rusije, koje se spore najpre oko Krima koji je rusija anektirala, pa potom i oko svega ostalog. 

Ukrajinska crkva nastoji da se odvoji od Ruske pravoslavne crkve čiji je deo bila vekovima. Ukrajina trenutno ima tri pravoslavne zajednice: Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, koja je ostala podređena Rusiji i dva odvojena entiteta - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije koju predvodi Filaret i Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu pod vođstvom mitropolita Makarija. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej su početkom meseca potpisali sporazum o saradnji kojim se otvara put uspostavljanju Ukrajinske pravoslavne crkve i njene nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve. 

Najnovija tačka sporenja je zveckanje ratnim oružjem u moreuzu Kerč, uvođenje ratnog stanja u delu Ukrajine i dodatno naoružavanje Rusije oko Krima.

2024 © - Vesti online