Subota 01.12.2018.
00:05
Vestionline

Kako Srbi da opstanu na Kosmetu: Tuđi interesi preko naših leđa

Foto: Tanjug
Srbi na Kosovu

Da li i kako Srbi mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji pitali smo čitaoce "Vesti". Njihovi odgovori se razlikuju, ali su u Tribini čitalaca gotovo svi jednoglasni da velike sile, pre svega SAD, ako žele, mogu pritiskom na Albance, lako da omoguće više slobode i normalan život Srbima na Kosmetu.

Vesti
Slavica Kostić

Slavica Kostić, Belincona, Švajcarska

- Sada je na Kosovu najviše potrebna podrška Srbije i da smo svim srcem uz njih. Nadam se da će se ispuniti ona stara izreka Samo sloga Srbina spasava. Sada je dole veoma teško, stavili su zabranu na našu robu i plašim se da da će nestati veoma brzo rezerve, pogotovo lekovi i krv u bolnicama. Biće teško, ali verujem da će se ipak naći neki kompromis, da bi se olakšalo našim ljudima dole na Kosovu. Situacija je teška i biće sve teža i teža. Srpska vlada mora da reaguje veoma brzo i pametno i bez ikakvog kiksa. Ali, u svakom slučaju, mora da štiti srpski narod koji je ostao da živi na Kosovu i Metohiji.

Vesti
Sreten Gadžić

Sreten Gadžić, Minhen, Nemačka

- Ne vidim neki izlaz iz ove teške situacije za Srbe na Kosovu i Metohiji, ali ni Srbiju kao državu jer sve je u rukama velikih sila, bolje rečeno Amerike. Stalno se govori o kompromisu u traženju rešenja, ali ga ne vidim na način kako se to sada radi, pogotovo kako i šta rade Amerika i njeni evropski saveznici. Srbija čini koliko može da pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji, ali pravu zaštitu mogu im pružiti samo veliki, ako im je stalo.

Jasno je da sve što se ovih dana događa na Kosovu, počev od carina na robu iz Srbije do hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici, predstavlja pritisak na Beograd. Cilj je da Srbija prizna Kosovo, ali kad bi se to i dogodilo, verujem da za Srbe koji tamo žive situacija ne bi ništa bila bolja jer nemaju slobodu koja je osnova svega. Verujem da Srbija neće priznati Kosovo, a da li bi eventualna podela donela nešto bolju situaciju nisam siguran.

Svedoci smo da iz EU niko ozbiljnije ne osuđuje ono što rade prištinske vlasti. Sada je jasno da je ulazak u EU za Srbiju uslovljen priznanjem Kosova. Pored toga, Srbiji se otvaraju nova poglavlja koja treba ispuniti za članstvo u EU, a takve uslove nije imala nijedna druga država. Ubeđen sam da Srbiju ne čeka ništa previše dobro i kad bi ušla u EU. 

Zbog svega toga nisam optimista da će se naći neko rešenje za Kosovo i Metohiju koje će biti u interesu Srbije i Srba koji su ostali da žive na Kosmetu. Sve se lomi preko leđa našeg naroda na Kosmetu, a kada bi Amerika htela, mogla bi vrlo lako da obezbedi normalan život Srbima, koji kao narod vole i cene slobodu, a posle svih ratova u poslednjih 100 godina i danas plaćaju visoku cenu

Vesti
Slobodanka Martinović

Slobodanka Martinović, Beč, Austrija

- Stvari se sve više komplikuju na Kosovu i čini se da su Albanci rešili da proteraju sve Srbe. Teško je našem narodu da ostane i opstane na tim prostorima ako međunarodna zajednica ne pomogne i Prištini jasno stavi do znanja da tako više ne može da radi i da se više Albancima neće sve tolerisati. Neophodno je i da država Srbija u potpunosti stane iza svog naroda, a najbolje bi bilo da ih na severu ne predstavljaju lica sumnjivog morala.

Vesti
Zoran Popadić

Zoran Popadić, Hanover, Nemačka

- Nije dobro. Situacija može da eksplodira, da dođe i do rata. Pod ovim uslovima srpski narod na Kosovu ne može da opstane. Srbiji je objavljen ekonomski rat. Mogao bi Beograd da uzvrati protivmerama, ali to Srbima na Kosovu ništa ne bi pomoglo. Sad neki pričaju da bi bilo bolje da je prihvaćena Vučićeva ideja o podeli Kosova. Bože, pa kako čovek može da deli svoju kuću! Albance su nagovorili Amerikanci, a onda se tobože čude "kako to mogu da rade".

To su dupli aršini. Ako si moj brat, možeš da radiš šta hoćeš. Ko pita za pravdu, važan je interes. Situacija je vrlo loša. Oni se ponašaju necivilizacijski, a Zapad ih podržava. Ne znam kako će to da se završi, ali verujem da Srbi na Kosovu pod ovim uslovima ne mogu da opstanu. Rusi bi mogli da se pozovu na Rezoluciju 1244 i da se "popreče", ali bi onda moglo da dođe do rata, koji nikome ne bi koristio. Svetska politika je nemoralna i oslanja se samo na silu. Tu je teško bilo šta prognozirati jer dok se političari "dogovaraju", narod strada.

Trenutno bi Srbija trebalo Srbe na Kosovu da bar humanitarno više pomaže, ali kako ako ne daju kamionima da prođu. Trebalo bi da se angažuju Srbi u celom svetu i da aktiviraju međunarodne humanitarne organizacije. Ljudi na Kosovu rešenje krize ipak ne mogu da čekaju praznog stomaka. Vlada iz Beograda i srpske diplomate po svetu morali bi da na sva zvona zvone na uzbunu. Oni su sa Zapada Srbiju bombardovali iz "humanih razloga" i eto dokle su došli sa svojim "humanizmom". Ako se ništa ne promeni, za nekoliko godina Srba na Kosovu neće biti.

Vesti
Marko Petronijević

Marko Petronijević, Beč, Austrija

- Našem narodu na Kosovu i Metohiji nije nimalo lako da opstane, posebno onima na jugu. Mislim da bi bilo najbolje ako bi došlo do razmene teritorija i onda postavljanja zida, kako više ne bi imali nikakve veze sa Albancima na Kosovu, koji očigledno žele potpuno da očiste Srbe sa vekovnih ognjišta. Međunarodna zajednica nikako da se probudi i reaguje na sve veće bezobrazluke Prištine, koja je očigledno spremna na sve da se reši neželjnih Srba.

Vesti
Slaviša Stojanović

Slaviša Stojanović, Kičiner, Kanada

- Srbi su bili, jesu i biće na Kosovu, nekad manje nekad više brojno. Srbi su postali nebeski narod upravo na Kosovu pre 750 godina, a ako misle da to i ostanu, moraju da sačuvati Kosovo i Metohiju kao svoju teritoriju. Da bi Srbi opstali na Kosovu moraju biti strpljivi i čekati povoljnije vreme za resavanje ovog problema. A vremena se menjaju kao i prilike. Srbi ne smeju nikada pomisliti da su izgubili Kosovo jer nije izgubljeno sve dok se ne stavi potpis na papir.

Ono što je poklonjeno ili prodato ne može nikada da se vrati. Treba čekati povoljnija međunarodna pregrupisavanja velikih sila, koja su u ovom trenutku po Srbe mnogo povoljnija nego kada su Šiptari proglasili "državu Kosovo". A ta situacija za Srbe biće sve povoljnija. Dok se to ne dogodi Srbi moraju da pribegnu šiptarskoj taktici, povećanjem nataliteta, pogotovu na Kosovu, a država Srbija bi trebalo što je moguće više pomoći u tome.

Srbija mora da vodi veliku diplomatsku borbu po tom pitanju i da ni po koju cenu ne žuri sa donošenjem ishitrenih i nepromisljenih odluka. Srbija mora da se čvrsto osloni na dokazane prijatelje Rusiju i Kinu i onda nam ne može niko oteti Kosovo. Dogodine u Gračanici!

2024 © - Vesti online