Četvrtak 29.11.2018.
19:30
Vestionline, Tanjug

Veselji: Kosovo dobija vojsku u decembru

EPA//Valdrin Xhemaj
 

Na pitanje novinara kada će biti održana sednica parlamenta na kojoj će se glasati o zakonima o transformaciji KBS u vojsku, Veselji je rekao da će to pitanje na dnevnom redu Predsedništva parlamenta biti već u ponedeljak.

- Ove godine imaćemo vojsku Kosova. Sredinom decembra ćemo glasati o formiranju oružanih snaga Kosova. U ponedeljak ćemo imati sastanak Predsedništva i tada ćemo odrediti datum. Pritom ćemo poštovati sve procedure. Parlamentarni odbori su pri kraju rada o ovom pitanju. Odlučivanje će biti transparentno. To je dug žrtvama našeg naroda, želja za slobodom i mirom u budućnosti - rekao je Veselji.

Veselji je rekao i da će ta odluka biti doneta u saradnji sa međunarodnim partnerima i premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem.

Tvrdi će KBS biti transformisane u oružane snage Kosova u miroljubive svrhe.

- Naši ljudi nikada nisu bili agresivni prema bilo kome, niti će biti. Kosovo je nezavisna i suverena država i zauvek će ostati takva - kazao je Veselj u Srbici (Skenderaj).

Veselji je to rekao dan nakon što je američki general Džejms Fogo, komandant združene komande NATO u Napulju, u Prištini poručio političkim liderima u Prištini da ne žure sa odlukom o transformaciji KBS, jer je za to neophodna saglasnost svih zajednica koje žive na Kosovu.

Fogo je takođe upozorio da je za odluku o transformaciji KBS prethodno neohodno promeniti ustav, a da on nema informaciju da je Priština to učinila.

2022 © - Vesti online