Četvrtak 29.11.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti

Folklor spaja zemljake

D. Pašić
Najmlađi su prvi izašli na binu

- Od srca hvala na pozivu i na predivnom gostoprimstvu. Radost na licima naših mališana, bolje od svih velikih reči, dokazuje kako ste ih raširenih ruku dočekali u zemljački zagrljaj! Šta reći sem toga da dogovor i radost kuću grade. Hvala vam na osećaju koji ponesoh od vas, osećaju da njegujete i čuvate običaje i tradiciju daleko od rodnog praga - poručila je Snežana Ružičić, presednica opštine Jezero, koja je boravila u Gornjoj Austriji sa Kulturno-umetničkim društvom Pliva.

U prepunoj sali bilo je svega za zabavu. Prvo su nastupile sekcije mlađeg uzrasta folklornih sekcija sedam klubova. Uz domaćine i goste iz Srpske bili su tu još i klubovi "Sveti Sava" iz Graca, "Nikola Tesla" iz Linca, Zavičaj iz Klagenfurta i "Barili" iz Braunaua. U pauzi posle prvog dela programa brojni gosti su se uz muziku uhvatili u kolo. U drugom delu su na binu izašli stariji uzrasti, čiji su nastupi takođe nagrađeni burnim i dugotrajnim aplauzima.

- Iza nas je još jedno predivno veče folklora, muzike, sklapanja prijateljstava, očuvanja narodnih običaja, tradicije, jednom rečju izvornog stvaralaštva srpskog naroda. Veliko hvala prijateljima iz Graca, Linca, Klagenfurta i Braunaua. Izuzetno nas je obradovao dolazak društava iz Republike Srpske. Članovi udruženja iz Jezera i Šipova su dali poseban kvalitet našoj priredbi i zaista im ovo nećemo nikad zaboraviti. Zahvalnost dugujemo muzičarima Milenku Saviću, Božani Milošević, Nikoli Jaguzu i Boško Perku, koji su se potrudili da ulepšaju veče. Ono što posebno podvlačimo je doprinos dragih članica našeg kluba. Majke, žene, kraljice i vama hvala zaista ste se potrudile oko kolača koji su bili predivni - kazao je Dragan Mirčić, prvi čovek KUD "Vuk Karadžić".

D. Pašić
 

U klubu iz Štajera svojski su se potrudili da brojne goste, pre svega one iz matice, dočekaju kako valja i kako je srpski običaj. Na samoj zabavi bilo je angažovano nekoliko desetina članova. Tako su na pripremi svega radili i Anđelko Mijailović, bivši višegodišnji predsednik, penzioner Rade Vasiljević, ali i oni mlađi poput Branislava Božičkovića, Gorana Muždeke.

Podrška Banjaluke

Uz gradonačelnicu Jezera, među gostima je bio i Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Beču. On već duže vreme ima odličnu saradnju sa klubom i Štajera. Uprkos brojnim obavezama u Beču, stigao je da pozdravi učesnike priredbe i goste iz Srpske, najavivši veću saradnju Banjaluke sa našim ljudima u dijaspori.

Smeštaj kod prijatelja

Članovi kulturno-umetničkih društava iz Jezera i Šipova, njih više od 60 jednim autobusom su stigli u Štajer, naravno računajući o daljini odnosno troškvima prevoza. Bili su smešteni kod članova kluba "Vuk Karadžić", prijatelja i rođaka u ovom lepom gradu, tako da su i na taj način još bolje upoznali svoje domaćine i sa njima stekli nezaboravna prijateljstva. Iz kluba u Štajeru su zahvalni svima koji su u svoje domove primili na prenoćište decu iz Republike Srpske.

2024 © - Vesti online