Sreda 28.11.2018.
22:35
Tanjug

"Ne znamo da li uopšte da pošaljemo kamion sa paketićima"

A. Čukić
Arno Gujon

Zbog toga su na KiM zalihe hrane za narodne kuhinje na izmaku, isporuka aparata za bolnički centar u Gračanici je odložena, a pitanje je i da li će novogodišnji paketići stići na vreme i obradovati najmlađe, upozoravaju humanitarci Arno Gujon i Svetlana Stević.

- Humanitarna pomoć nije izuzeta od plaćanja taksi, a takođe se traži da na računima piše Republika Kosovo, što mi nikako ne prihvatamo - upozorila je danas predsednica humantiarne organizacije "Majka devet Jugovića" Svetlana Stević. 

Nikakva pomoć nije stizala od uvodenja taksi niti ima naznaka da će je biti, rekla je Stević i upozorila da će rad te humantirane organizacije koja brine o šest narodnih kuhinja na KiM biti doveden u pitanje ako se situacija ne promeni. 

- Situacija je teška i kritična, rezerve brašna su na izmaku. Sve više ljudi se priključuje kuhinjama, dok se zalihe iz dana u dan smanjuju - rekla je Stević za Tanjug. 

Osnivač udruženja "Solidarnost za Kosovo" francuski humanitarac Arno Gujon kaže da je situacija na terenu komplikovana, alarmantna i da utiče čak i na humanitarni rad Udruženja na Kosovu i Metohiji. 

Ističe da takse od 100 odsto nisu samo udar na srpsku ekonomiju, već i udar na opstanak Srba na KiM. 

- Srbi sa Kosmeta su hrabri, radni, proizvode dosta toga u domaćoj radinosti, ali nažalost ne

mogu sami da proizvedu lekove, ulje, druge potrepštine i to sada nedostaje ili će uskoro nedostajati - kaže Gujon za Tanjug. 

Navodi da je ovih dana planirano da Udruženje kupi u centralnoj Srbiji dva aparata za bolnički centar u Gračanici - ultrazvučni aparat i komoru za razvijanje rentgen filmova, u vrednosti od 30.000 evra. 

Kako objašnjava, zbog zabrane srpskih proizvoda na KiM, odustalo se od kupovine u centralnoj Srbiji i sada se traže drugi načini da se ti aparati dostave u Gračanicu. 

- Najverovatnije ćemo kupiti direktno na Kosovu i Metohiji i pretpostavljamo da će to biti skuplje, a i kasnimo sa tom pomoći - kaže Gujon i ističe da je najbitnije da bez obzira na sve pomoć stigne. 

- To nas svakako usporava, ali nas ne obeshrabruje. Mi smo zaista motivisani više nego ikada. Srbi na KiM neće odustati, a na nama je da ih ne napuštamo - navodi Gujon. 

Ispričao je da to što sva roba, pa i humanitarna pomoć iz centralne Srbije, podleže taksama, utiče i na "Božićni konvoj", koji bi ove godine trebalo po 14 put da obraduje najmlađe na KiM. 

Kaže da sada razmišljaju da li uopšte treba da pošalju kamion sa paketićima, jer su i pre uvođenja taksi, svake godine imali problema. 

- Svake godine je naš kamion zaustavljan, pretresan i razbucali bi paketiće. Ove godine, s obzirom na zabranu koju sam ja dobio, s obzirom na takse, pitanje je da li je pametno da to pošaljemo, jer ako kamion bude bio zaglavljen mesec dana, onda ništa nismo postigli - navodi Gujon. 

Ističe da će ipak poslati volontere Udruženja na lice mesta tako da ako ne budu uspeli da prebace pakete skupljene u Francuskoj, kupiće na licu mesta, kako bi povodom Nove godine doneli sreću dečici na KiM. 

- Ta deca imaju samo to i ne smemo da im uskratimo tu sreću - kaže Gujon. 

Prema njegovim rečima, nedavno je puštena u funkciju i farma za tov živine koju je Udruženje izgradilo u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, na kojoj ima preko 800 kokošaka, nekoliko desetina pataka i ćurki, 500 pilića, koliko i jaja na dnevnom nivou. 

- To je projekat vredan oko 70.000 evra, a ta pomoć omogućava ljudima da žive od svog rada i daje hranu za narodne kuhinje. To nije dovoljno, ali to je dobar smer kojim treba da idemo - navodi Gujon. 

Dodaje da sedam godina Udruženje sa Eparhijom radi na samoodrživim projektima i da će nastaviti da radi jer, kaže, to ekonomski osnažuje srpske enklave na KiM, što je njima i potrebno. 

Navodi da još uvek imaju zaliha u magacinu u Gračanici, kao i da će na KiM, preko svojih farmi podeliti stoku - koze, ovce i svinje porodicama koje se bave stočarstvom. 

Komentarišući to što mu je Priština zabranila ulazak na Kosmet, Gujon kaže da je zabrana na snazi, da mu je MUP takozvanog Kosova odbio žalbu, te da je u toku tužba Upravnom sudu Kosova. 

- Sve je u njihovim rukama, to je borba Davida protiv Golijata, ali borimo se, nemamo izbora. Oni mogu meni da zabrane da uđem, ali ne mogu da zabrane humanost, solidarnost - zaključio je Gujon.

2024 © - Vesti online