Sreda 28.11.2018.
19:55
Vestionline, Tanjug

Kosovska Mitrovica - podeljeni grad

Tanjug
Kosovska Mitrovica (Foto: Arhiva)

Kosovska Mitrovica je podeljena nakon NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kome živi pretežno srpsko stanovništvo, i na južni deo, u kome živi pretežno albansko stanovništvo.

Grad deli Ibar, a povezuje most, koji je u međuvremenu postao i simbol podele grada.

Opština severna Kosovska Mitrovica formirana je na osnovu Zakona kosovske skupštine o administrativnim granicama opština, u februaru 2008. godine. 

Nastala je, inače, po planu Martija Ahtisarija za decentralizaciju na Kosovu i Metohiji i trebalo je

da bude opština sa srpskom etničkom većinom, na području opštine Kosovska Mitrovica. 

Obzirom da je lokalno stanovništvo bojkotovalo sve lokalne izbore, koje su sprovodile privremene kosovske instutucije, opština nije konstituisana i nije imala organe vlasti do novembra 2013. godine. 

Opština Severna Mitrovica ne postoji po aktuelnom Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije od 27. decembra 2007. godine, ali je Vlada Srbije podržala izlazak na izbore i formiranje ove opštine po kosovskim zakonima.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici, živi oko 110.000 stanovnika i većina su Albanci, uz manje zajednice Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija, Egipćana i Goranaca, dok u severnoj Mitrovici živi oko 20.000 stanovnika od kojih su 17.000 Srbi, a 3.000 manjine i to najviše Albanci, Bošnjaci, Romi i ostali. 

Severnom delu pripadaju i etnički mešovita naselja Gornji Suvi Do i Donji Suvi Do. 

Iz južnog dela Kosovske Mitrovice oko 8.000 Roma je, posle dolaska KFOR-a, raseljeno u severni deo i centralnu Srbiju.

Most koji razdvaja južnu i severnu Mitrovicu više puta je bio mesto sukoba, a 2014. godine umesto barikada na njemu je postavljen "Park mira".

Dve godine kasnije Park mira je uklonjen i počela je rekonstrukcija mosta.

2024 © - Vesti online