Sreda 28.11.2018.
13:43
Vestionline

"Molim vas, izađite iz Ukrajine, gospodine Putin"

EPA/Olivier Douliery/POOL
Predsednici Ukrajine i SAD Petro Porošenko i Donald Tramp (Foto: Arhiva)

Naime, Petro Porošenko želi da američki predsednik lično prene poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putin una predstojećem samitu G20 u Buenos Airesu. Ta poruka glasi: "Molim vas, izadjite iz Ukrajine, gospodine Putin".

To je rekao sam Porošenko u intervjuu za NBC, a koji je obavljen dva dana posle incidenta u Kerčkom moreuzu. 

Ukrajinska vojska je spremna da brani zemlju, rekao je Porošenko, navodeći da računa na obećanja SAD o podršci Ukrajini. "Računam na SAD. Računam na američki narod", kazao je on. Porošenko je poručio da će Ukrajina pružiti otpor ako dođe do rata i da će Rusi "platiti visoku cenu" ako napadnu Ukrajinu. "Borićemo se za našu slobodu, za našu demokratiju, za našu zemlju", naveo je predsednik Ukrajine. 

U međuvremenu, Porošenko je potpisao ukaz o stupanju na snagu ratnog stanja. Danas je izjavio da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom. Zbog toga Porošenko navodi da njegovoj zemlji preti "totalni rat" s Moskvom. 

S druge strane, AP navodi da Rusi u krizno područje šalju još jedan sistem S-400, a Rojters javlja da ruski vojni brod minolovac "Viceadmiral Zaharin" kreće od Crnog ka Azovskom moru. 

Podsetimo, ruske snage su zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i naziva Moskvu agresorom.

2024 © - Vesti online