Četvrtak 29.11.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti

Bitka za Sever!

Tanjug
Digli glas: Srbi na protestu u Kosovskoj Mitrovici

Dok srpsko stanovništvo i dalje svakodnevno protestuje zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kosovski Albanci nastavljaju da hapse Srbe, a Kfor raspoređuje snage po severu KiM. Predsednici opština su na vanrednoj sednici skupštine opštine Kosovska Mitrovica ostavke obrazložili kršenjem osnovnih ljudskih i ekonomskih prava Srba, a na zasedanju je usvojena i Deklaracija o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucijalnih odnosa sa prištinskim institucijama.

- Organi prištinske administracije u opštinama na severu Kosova više ne postoje. Funkcionisanje lokalne samouprave po sistemu Prištine na severu Kosova obustavlja se, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, a lokalne skupštine neće zasedati. Odluka ostaje do povlačenja diskriminatorskih odluka Prištine - saopšteno je na vanrednoj sednici.

Nastavljena hapšenja

Sudije i ostali zaposleni Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću, pismeno su obavestili predsednika suda Nikolu Kabašića da obustavljaju rad u znak solidarnosti sa srpskim narodom. Navode da je ovo izuzetna situacija i da zahteva izuzetno reagovanje.

- Odlukom vlade Kosova uveden je politički embargo koji je ugrozio ne samo ljudska i građanska prava, već i doveo u pitanje fizičku egzistenciju srpskog naroda na čitavom Kosovu. Posledice su potpuna zabrana uvoza hrane, lekova, medicinskog materijala i kiseonika, zabrana održavanja sportskih manifestacija, zabrana uvoza štampe i knjiga na srpskom jeziku. Te mere pogađaju nedužne građane i otežavaju im svakodnevni život, normalan rad i bitisanje na Kosovu - kaže se u pismu u kojem zaposleni u sudu od predsednika Kabašića traže da sa vlastima iz Srbije razmotri dalje učešće u pravosudom sistemu Kosova, pošto carina, ministarstva i drugi organi sistemski krše ljudska i građanska prava Srba.

Hapšenja Srba po različitim osnovama su nastavljena i u protekla dva dana. Posle privođenja Silvane Arsović, sekretarice ubijenog Olivera Ivanovića, uhapšeno je još petoro Srba zaposlenih u tamošnjem Ministarstvu infrastrukture. Arsovićeva, koja je dosad triput davala iskaz, odvedena je u Prištinu i određen joj je pritvor od 48 sati, a njen advokat Dobrica Kazić je rekao da je osumnjičena za "pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo".

Uhapšeno je i petoro Srba, a policija je navela da su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i službenih ovlašćenja, odnosno da su muvali sa testovima za vožnju.

Studenti uz narod

Sa protesta u Kosovskoj Mitrovici poručeno je da Srbi neće dozvoliti da ih Priština prinudi da odu, ali i da će samo kao jedinstveni opstati i ostati na KiM. Da su Srbi složni ukazao je Dragiša Milović, predsednik Građanske inicijative Za naš Zvečan i odbornik, podsetivši da je srpski narod na KiM jedinstvom i slogom uspeo da prevaziđe i 1999, martovski pogrom i jednostrano proglašenje nezavisnosti.

- Kada ćemo biti složniji nego danas kada nam se uskraćuju hleb, mleko, lekovi za pacijente, kiseonik za bebe - kazao je Milović.

On je ocenio da je pet godina pokušaja za ostvarenje prava u institucijama Prištine donelo poražavajući rezultat, zbog čega podržava ostavke gradonačelnika opština na severu.
Član Kriznog štaba Nebojša Jović rekao je da je sever Kosova pokazao da je opet postao "bastion srpstva" i izneo zahteve Srba da Priština vrati carine na pređašnji nivo, podsećajući da je sličnu humanitarnu katastrofu već preživela Republika Srpska i tada je 12 beba izgubilo život zbog nedostatka kiseonika.

- Ćutanjem pred ovim nezakonitim merama, Evropska unija, a pre svih Federika Mogerini, pokazuje da u poniznosti i popustljivosti prema Pištini nema granicu - naglasio je Jović.
Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Milan Savić poručio je da su studenti uz narod i da će se boriti gandijevskim otporom. Zahtev okupljenih bio je i da se puste na slobodu Srbi uhapšeni u nasilnoj akciji prištinskih specijalaca.

Kfor je na severu Kosova najavio vežbe, ali je, kako su istakli, reč o sasvim normalnim aktivnostima.

- Trupe će se rasporediti duž glavnih puteva u skladu sa mandatom po Rezoluciji 1244 SB UN. Ta aktivnost nema veze sa posebnom pretnjom ili zabrinutošću. Situacija je pod kontrolom i Kfor nastavlja sa zaštitom građana na Kosovu, kao što je to radio od 1999. - objavila je misija.

OVK kao zajednički imenitelj

Političari iz Prištine i Tirane su posle najave o ujedinjenju do 2025. godine nastavili sa provokacijama prilikom obilaska groba osnivača tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu, mestu koje, prema rečima Ramuša Haradinaja, "ujedinjuje Albance". Potom je albanski premijer Edi Rama svim Albancima, "gde god da su čestitao praznik zastave sa dvoglavim orlom, simbolom koji treba da nas inspiriše svaki dan"

Pompeo: Prilika za normalizaciju

Za ukidanje taksi od 100 odsto založio se državni sekretar SAD Majk Pompeo. Na sastanku sa Hašimom Tačijem on je poručio da Priština sa Beogradom treba da radi na izbegavanju provokacija i napetosti i ponovio čvrstu podršku suverenom, nezavisnom Kosovu. Pompeo je ohrabrio Kosovo da "iskoristi jedinstvenu priliku za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom uz posredovanje EU".

- Normalizacija odnosa je jedini način za otvaranje puta za obe zemlje ka intergraciji sa Zapadom i SAD su spremne da pomognu - naveo je Pompeo.

Dačić: Rama ubio region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je uz opasku da Albanija i samoproglašeno Kosovo više i ne kriju da stvaraju jednu državu, ocenio da je albanski premijer Edi Rama podrškom blokadi za srpsku robu, "ubio regionalnu saradnju. On je odbacio kritike o aktivnostima srpske diplomatije na povlačenju priznanja tzv. Kosova.
- Kada na sednicama Saveta bezbednosti UN neke zapadne države vrše pritisak na neke od zemlja da priznaju kosovsku nezavisnost, onda je to u redu, a Beogradu nije dozvoljeno da radi na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti - kazao je Dačić.

Đurić: Podvukli smo crtu

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, rekao je da su Srbi rešili da podvuku crtu i kažu: "Dosta, bre, imamo naše institucije i sistem uz našu državu Srbiju, jer je Priština zgazila briselski sporazum i pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni ljudska prava Srba i slobodna trgovina". On dodaje da ima najava da će i drugi organi u kojima učestvuju Srbi prestati s radom.

- Oni koji misle da mogu da nateraju Srbe da prihvate da žive u velikoj Albaniji, da u Peći prave veliku Albaniju, a da Srbi ostaju u toj strukturi, toga više nema - kazao je Đurić.

Razgovori da, pritisci i ucene ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, iako Albanci najavljuju stvaranje "velike Albanije" i imaju podršku EU, rešenje nije da i on najavljuje stvaranje "velike Srbije", već je neophodan kompromis.

- Od devedesetih smo pravili dramatične greške, a bilo ih je i kasnije, samo nisu bile toliko vidljive. Sada moramo da budemo pažljivi i odgovorni i da radimo na unapređenju ekonomije i svih drugih sfera - rekao je predsednik Srbije u intervjuu za RTS.
Vučić je ukazao da, prema statistici, većina naroda Srbije želi neki neutralni status, ali dato nije moguće.

- Albanci su spremni da za zaokruživanje kosovske državnosti plate svaku cenu. A da li smo mi? Šta ćemo da radimo ako dođe do bilo kakvog sukoba? - zapitao je Vučić objašnjavajući neophodnost kompromisa.

- Razgovaramo s ljudima koji su strašno neozbiljni i to je opasno. Imamo problem odnosa sa EU, da li je pravična prema nama? Nije. Da li se ponašaju jednako prema Albancima i nama? Nikako. Međutim, bez obzira na sve mi moramo da se borimo za put ka EU - istakao je predsednik Srbije.

On je poručio da jeste za razgovor i da neće pristati na pritiske i ucene.

- U EU imaju brojne ideje o nekim kompromisima, ali ne i kako da smire Albance. Uopšte me ne zanima cena, čuo sam da će neki da me smrve, ali me ne zanima. Amerika je Albancima i mama i tata, a ostalo su im strine i tetke - kazao je Vučić i dodao da se Srbija u tim uslovima bori svim snagama i ima podršku Rusije i Kine, ali i drugih zemalja kojih je sve više.

Nisu orlovi, nego kokoši

Predsednik je prokomentarisao i da mu slika sa zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije, na kojoj članovi pokazuju dvoglavog orla više liči na kokoši.

 

- Da smo mi to uradili odmah bismo išli u Hag. Proces prisajedinjenja Kosova sa Albanijom počeo je odavno. Nemaju kosovsku zastavu nigde, imaju jedan Dan zastave, albanske. O tome sam govorio i u EU, ali nije bilo nikakvih reakcija - rekao je Vučić.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online