Sreda 28.11.2018.
20:10
R. P. - Vesti

Ikone, poklon sveštenicima

R. Patković
Dirljiv momenat: Oste sa protojerejima

Posle oveštanja svečarskog znamenja koje je pripremila porodica Darka Dudešina usledila je slavska trpeza, na kojoj se našlo svega i svačega iz krajiškog podneblja. Čulo se "milion" vesti iz rodnog kraja o onima koji su se vratili u Potkozarje i uživaju u zasluženoj penziji.

Jedan od najstarijih krajiških dobrotvora Ostoja Borković uručio je sveštenicima ikone sa likovima Svetih srpskih novomučenika Jasenovačkih. Borković je ikone sam izradio, a inače je kao petogodišnji dečak preživeo sve užase Jasenovačkog logora. Sećanja su kod Oste, kako Borkovića od milja zovu, još prisutna kao da je sve to preživljavao kao odrastao čovek. Slobodan Vergić, predsednik udruženja i fondacije "Petar Kočić" bio je vidno dirnut Ostinim sećanjima i poklonjenim ikonama. Milica Srdić, veliki krajiški neimar htede i sama nešto da kaže gostima slave, ali nije uspela, suze su je sprečile.

Na svojim manifestacijama "Kočićev zbor" i Krajiško prelo, udruženje i fondacija najmasovnije okupljaju Srbe i poštovaoce krajiške kulture i običaja izvan zavičaja.

2024 © - Vesti online