Sreda 28.11.2018.
19:10
M. Stanković - Vesti

Vladika Grigorije najmiliji gost

M. Stanković
Razgovor uz osmehe: Vladika i mališani Mladosti

Vladika je služio Svetu arhijerejsku liturgiju, a sasluživali su mu hamburški protojerej Siniša Vujasinović, protonamesnik Aleksa Milićević i protođakon hrama Milutin Marić, kao i protojerej-stavrofor dr Dragomir Sando iz Beograda, protojerej-stavrofor Radomir Sando iz Slankamena, protojerej Dragoslav Ćorković iz Štutgarta i prota Krastin Apostolov, sveštenik Bugarske pravoslavne crkve u Hamburgu. Liturgiju je sa gornje galerije pratio crkveni hor pod rukovodstvom Maje Šon.

Vladika se u besedi obratio sa: "Draga braćo i sestre, draga djeco" što je brojnoj deci koja su ispunila hram veoma prijalo, što se vladika i njima kao ravnopravnim vernicima obraća. Govoreći o suštini ljudske prirode vladika Grigorije je propovedao o zahvalnosti i značaju liturgije.

Pričestilo se mnogo vernika, a među prvima deca.

Posle liturgije hramom se zaorila pesma "Oj, Kosovo, Kosovo" koju su pevala deca, članovi Mladosti.

Crkveni odbor, na čelu sa predsednikom, Radoslavom Tišmom, imao je posla na pretek, ali su mogli i da odahnu, jer je sve proteklo kako valja.

M. Stanković
Milimirka Čortan Buha, Zlatibor i Ratka Marinković

Svečarsko slavlje su svojim prisustvom uveličali pored generalnog konzula Nataše Rašević i konzul Lidija Ivanović iz Generalnog konzulata RS u Hamburgu, monsinjor Sanders iz Katoličke crkve i pastorka Aneta Rajmers iz Evangelističke crkve u Hamburgu, predstavnici SKUD-a Mladost, među kojima su bili bivši predsednici društva, Sekula Rašević i Slaviša Petrović, kao i sadašnji predsednik Bojan Glogovac. Posebno su svi uživali zbog prisustva predstavnika Vojske Srbije, potpukovnika Velimira Mandića, koji je na obuci pri Vojnoj akademiji Bundesvera u Hamburgu.

Bili su tu i brojni gosti koji su došli iz okoline Hamburga, ali i iz Osnabrika Mica i Neđo Petrović i Violeta Lukovac.

M. Stanković
 

Prota poveo pesmu

Za slavskom trpezom u velikoj svečanoj sali hrama izgovarane su čestitke i zdravice, a prota Siniša Vujasinović je posebno zahvalio članicama Kola srpskih sestara koje neumorno snabdevaju izvrsnim zalogajima stotine gostiju koji se okupljaju oko ovog hrama, a zatim je poveo pesmu "Tamo daleko" koju su svi prihvatili.

Kumovi

Posle liturgije osveštana su slavska znamenja koja su pripremili kumovi slave, Ranka i Zlatibor Marinković, od kojih je kumstvo za iduću slavu preuzela Milimirka Čortan Buha, samohrana majka osmoro dece.

2024 © - Vesti online