Sreda 28.11.2018.
16:00
D. Timarac

Na mladima Festival ostaje

D. Timarac
Alfa i omega: Direktor Festivala Petar Kozlina

Već 14 godina iza kulisa ove dugovečne manifestacije su direktor Festivala Petar Kozlina i njegova supruga, inače sekretar SFF Milica Kozlina. Oni su, zajedno sa konzulom Srbije u Sidneju Brankom Radoševićem i glumcem srpsko-australijskog pozorišta Pilipenda Sergejem Kožulom, u ponedeljak uveče u "Hoyts Paris Cinema" otvorili ovogodišnji program, koji je počeo prikazivanjem filma "Slepi putnik na brodu ludaka", reditelja Gorana Markovića.

- Odavno volim naše pozorište i naš film i otkako organizujemo Festival uvek nam je bio cilj da se srpski filmovi prikazuju u najboljim salama u Australiji. Zato smo i uspostavili saradnju sa lancem bioskopa "Hojts", koja odlično funkcioniše sve ove godine. Takođe, bez dobrog tima volontera ništa ne bismo mogli da napravimo. Oni nam zaista izuzetno pomažu - kaže Petar Kozlina i naročito ističe angažovanost mlađe generacije. - Navešću primer Melburna, gde sve poslove oko organizacije vodi Srpska omladinska organizacija Australije SOYA. Želja mi je da oni ovaj festival i preuzmu jer među njima ima mladih i sposobnih ljudi koji to hoće da rade i uključuju se na svim poljima.

Zahvalnost sponzorima

Mladi su u velikoj meri zaduženi i za promociju srpske kulture i samog festivala u širim australijskim krugovima.

- Omladina je svesna da svojim trudom pomaže srpsku kinematografiju, jer filmovi sa našeg festivala dospevaju i na program televizije SBS. Što se tiče Festivala, kroz dosadašnjih 18 godina omogućili smo da naša publika ovde vidi više od 120 srpskih filmskih ostvarenja, a u Australiji je gostovalo i više od 30 priznatih filmskih radnika, stotinak glumaca, reditelja i drugih - kaže direktor SFF.

Petar Kozlina dalje navodi da je veliki uspeh Festivala i njegove organizacije u tome što među svima koji su uključeni postoji čist i transparentan odnos.

- Ulaznice se isključivo prodaju preko bioskopa "Hojts", a ja na kraju upoznam ceo tim sa finansijskim rezultatom naše manifestacije. Takođe, veliku pomoć svih ovih godina imamo i od sponzora. Od samog početka tu je pre svih gospodin Vaso Despotović i njegova kompanija Beo Group, koji nam mnogo pomažu, sada su ponovo sa nama i "Vesti", a član sponzorskog pula je i Bendigo banka. Pomažu i Setravel, TV plus i MIS Televizija, a ne bih da izostavim ogromnu pomoć i podršku naše ambasade i konzulata u Sidneju. Podsetiću samo da je konzul Branko Radošević, koji je otvorio ovogodišnji program, otvorio i prvi festival u Pertu pre 18 godina.

D. Timarac
Veliko interesovanje: Kozlina sa prijateljima

Poverenje u selektora

Petar Kozlina posebno ističe doprinos koji organizaciji daje Ambasada Srbije i ambasador Miroljub Petrović, koji su pokrovitelji SFF u Kanberi.

- Zahvaljujući diplomatskom angažovanju, naše filmove sve više gledaju i pripadnici drugih naroda, što nas posebno raduje. Naši dragi gosti su Rusi, Kinezi, Španci, Bugari, Nemci i mnogi drugi. Takođe, posebno bih istakao to da je ovogodišnji festival u Pertu otvorio zamenik premijera Zapadne Australije, gospodin Mekormak.

Kvalitet i uspeh Srpskog filmskog festivala u Australiji u mnogome je doprinos dugogodišnjeg selektora filmskog programa.

- Srećni smo što imamo Nenada Dukića, koji nam pravi selekciju i mnogo pomaže. Dukiću verujemo jer je svetski poznato ime u filmskoj umetnosti, ali ipak, na kraju poslednja reč pri konačnom odabiru filmova pripada nama ovde u Australiji - ističe Petar Kozlina.

Na pitanje kako vidi budućnost Festvala, dugogodišnji direktor ove manifestacije odgovorio je najavom skore smene generacija...

- Moju ulogu već svodim na što manje aktivnosti. Ostaću tu još koju godinu, a onda ću samo savetodavno ostati na raspolaganju. Naša omladina, iako su mnogi rođeni ovde u Australiji, dobro je primila našu vaskoliku kulturu i znaće dobro da nose organizaciju Festivala - istakao je Petar Kozlina i pozvao publiku da ne propusti dokumentarac o Sretenu Božiću Vongaru, srpskom piscu i emigrantu iz šezdesetih, koji će 9. decembra u melburnškom Čedstonu zajedno sa producentom filma Mišom Mogorovićem biti na raspolaganju publici na otvorenoj tribini povodom završetka Srpskog filmskog festivala.

2024 © - Vesti online