Utorak 27.11.2018.
20:15
O. Đoković - Vesti

Svadbarski kupusbolji od roštilja

O. Đoković
I stranci uživali: Žana, Divna i Stefan sa prijateljima

- Ovo su pripreme ili generalka za predstojeću Sarmijadu u udaljenom Obinjiju. To je naše tradicionalno druženje kad sednemo u autobus, pa pucaj do prijatelja zemljaka - objašnjava glavna organizatorka Slađa Stamenović.

Mica Marković dodaje:

- Da objasnim i pojasnim, ovo aktuelno okupljanje nije bilo u znaku Tečinog roštilja, već svadbarskog kupusa. Je li, prvo se jede slatki kupus, onda se kupus kiseli i na red dođe sarma. Mi kao u školi, sve postupno, svaka se lekcija mora razraditi, a i sve će doći na red.

U tom pripremnom danu svima bi lepo, naradio se Teča sa saradnicima, a svi gosti njih 43, nostalgično napunili stomake, naravno, bilo i šljivovice i vina "carica Milica", harmoniku neumorno razvlačili Zoran i Željko.

- Ma, gde nauči se onolika kola i pesme, za Ginisa su! - proceniše okupljeni.

I ne samo naši, bi tu i prijatelja stranaca, nekih i tamnoputi, ali svima prijala srpska starogradska pesma, poneka sevdalinka, stari šlageri, bi i novokomponovanih, tačnije, sve što u srce dira.

U svom elementu: Mica, Slađa, dve Divne, Dragica, Latinka, Radica, Novka, Ankica, Zlata, Tanja, Ruža, Stole, Donka, Rade, mala Ljilja. Tu bile i Goca, Gordana, Slavica, pa Stefan sa prijateljima, Radmilo, Ranko, Ilija, dvojica Nikolica, dve Zorice, jedan Kragujevčanin sa prijateljima i jedna Ružina prijateljica, Tanja Zoranova, Draga, Ljubiša, Žana, Jovanka... Tako ih epski nabraja Slađa Stamenović, a Mica Marković sve potvrđuje i, vidi se, sijaju od sreće.

Ovom veselom društvu dopalo se zajedništvo od podneva do ponoći.

- Iznenadile smo se, na ručak su spontano došli i oni koji do sada nisu dolazili i u oduševljenju odmah se upisali na spisak za sledeći put - zadovoljne su Slađa i Mica.
Uzgred: po osobi 30 evra, a svakome je preporuka glasila da jede dok ne pukne i popije pola flaše vina, za nastavak ćeš dodatno otvoriti novčanik. Srbi kao Srbi, nisu zatvarali novčanik, dobro bi Teči, muzici, a i svakom degustatoru.

Rashlađivanje na klupi

- Kad se ovako okupimo, u nama ožive sećanja. Čak smo sedeli i rashlađivali se ispred kafane, kao u neka stara vremena ispred seoske prodavnice, a sada su, po pravilima novog vremena, veoma savesni bili pušači nadoknađujući duvan koji im je u Francuskoj zabranjen u zatvorenim prostorijama - pojasni Slađa.

2024 © - Vesti online