Utorak 27.11.2018.
19:15
Ž. Marković - Vesti

Bratski čuvaju tradiciju i običaje

Ž. Marković
Domaćini: Prvi ansambl SKUD "Branko Radičević"

Program su otvorili najmlađi gostujući folkloraši, a potom su nastupile srednja i omladinska grupa iz Belincone. Zaigrali su i domaćini, a svi su su dobili ogroman aplauz.

U pauzi je na binu došao jerej Đorđe Lukić, koji je uz prigodnu besedu najavio da službom prelazi u Cirih, a na njegovo mesto dolazi novi sveštenik. Potom su nastupili i učenici nastave na srpskom iz Lugana. Đaci nastavnika Radoslava Anđelkovića su izrecitovali nekoliko pesama i binu ponovo prepustili folklorašima iz Belincone. Na kraju programa je usledila podela zahvalnica i prigodnih poklona, a potom je počelo veselje uz Element bend.

- Tradicija je da svake jeseni SKUD "Branko Radičević" organizuje priredbu. Pokušavamo da očuvamo našu tradiciju i kulturu, ali to postaje sve teže jer primećujemo da su novije generacije otuđenije od svega što je naše. Malo smo zabrinuti zbog toga, ali mi kao članovi srpskog udruženja u dijaspori koje postoji 25 godina ne odustajemo. Nećemo odustati da okupljamo i dalje našu decu i što je najvažnije da ih učimo srpskom jeziku, tradiciji i običajima. Naravno, važno je i da posećujmo crkvu i naše verske objekte ovde u dijaspori jer nam je sloga potrebna - ističe Aleksandar Jeremić, predsednik "Radičevića".

On dodaje da se trenutno folklorom bave malo ozbiljnije i profesionalnije, da su veoma aktivni u Savezu srpskog folklora Švajcarske, učestvuju na smotrama i ostvaraju dobre plasmane.

- Ovom prilikom želim da se zahvalim svim gostima, naročito prijateljima iz Belincone, koji su došli u velikom broju. Nadam se da smo im bili dobri domaćini, kao na svakoj našoj zabavi do sada - izjavio je Jeremić.

- Kad je u pitanju saradnja ovog tipa, vrlo rado se odazivamo na zabave SKUD-a "Branka Radičevića" i oni su nam bukvalno kao braća. Deca se dobro poznaju i druže, a i mi roditelji rado dolazimo. Do sada nije bilo nikakvih problema između ova dva udruženja. "Radičevići" su veoma gostoljubivi i dobri domaćini - kaže Željko Milićević, predsednik KUD-a "Sveti Sava" iz Belincone.

Porodično na zabavu

- Večeras smo došli porodično na zabavu, da podržimo našu decu, da podržimo naš srpski folklor, a za ovu priliku čak su mi došli u goste tast i tašta, familija Marković iz Lipovice kod Despotovca. Oni su veoma iznenađeni kako naša deca ovde u dijaspori igraju folklore i ne zaboravljaju korene - kaže Žika Zarić, ugledni ugostitelj iz Masanja kod Lugana.

Zaigraće i Marija

- Supruga Snežana i ja smo veoma ponosni na našu decu, sina Vladimira i ćerku Anu koji igraju u "Svetom Savi" iz Belincone. Imamo još i malu ćerkicu Mariju, stara je 14 meseci, ako da Bog i ona će sigurno zaigrati u folkloru. Pratimo ih svuda, idemo na svaku probu i svaki nastup - ponosan je tata Goran Jović, koji živi u Bijaski kod Lugana, a rodom je iz Zvornika.

2024 © - Vesti online