Utorak 27.11.2018.
15:15
Radio Slobodna Evropa

Mesić: Tuđman je bio oduševljen Miloševićem

wikipedia.org/NATO
Slobodan Milošević i Franjo Tuđman

"Ne mogu se izjednačiti Jasenovac i Blajburg"

Ponovio je svoja stajališta po kojima je "NDH svakako zločinački režim od prvog dana", i rekao kako se "ti zločini nisu razlikovali osim što su bili brutalniji od nacifašističkih".

- Hitlerov režim u Nemačkoj je bio industrija smrti. Ubijali su one koji su drukčiji. I kod nas se dogodio isti slučaj, dakle, progonili su one koji su drugačiji: Jevreji, Romi, Srbi i Hrvati koji su drugačije mislili. Dakle, sve drugačije je potpadalo pod teške sankcije tada uspostavljene kvazi države, koja nije bila ni hrvatska, ni samostalna, jer se radi od režimu kojeg je uspostavio okupator - kaže Mesić.

- Jugoslavija nije bila totalitarna tvorevina, već autoritarna država. Nezavisna država Hrvatska je počela sa zločinima i završila se sa zločinima. U Hrvatskoj je bilo preko 60 logora. Najveći logor je bio u Jasenovcu, gde se ubijalo ljude samo zato što su drugačiji. Sada imate one falsifikatore koji jednostavno ne priznaju istoriju. Recimo, u Jasenovcu se zna da je pobijeno preko 83.000 ljudi koji ništa nisu bili krivi. Sada se izjednačava Blajburg gde se predala kvislinska vojska koja je još deset dana ratovala kada je već Treći Rajh kapitulirao. Ne mogu se izjednačiti Blajburg i Jasenovac, jer u Jasenovcu ni jedan ubijeni nije kriv ni za koga u Blajburgu, a mnogi u Blajburgu su krivi za mnoge u Jasenovcu - dodao je Mesić.

- Sva srpska sela oko Jasenovca su spaljena. Pri kraju rata, zatvorenici su pokušali sami sebe da oslobode. Hiljade su izginule, a spaseno je možda manje od 100 ljudi. Same ustaše, da zatru trag šta se događalo u tom zločinačkom logoru, to su sve minirali i spalili - rekao je Mesić.

"Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba"

Mesić je pričao i o susretu Tuđmana i Miloševića, koji su se u proleće 1991. godine našli u Karađorđevu, nedaleko Novog Sada.

- Tuđman je došao oduševljen, razdragan i rekao je da smo pri razrešenju čitave situacije. Preneo je šta je Milošević predložio - da Hrvatska dobije banovinske granice iz 1939. Tuđman je istakao: "Da vam sada kažem kako je tačno Milošević rekao - 'Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana turska Hrvatska'. I posle malo rasprave ja sam pitao Tuđmana: 'Čekaj, a šta kaže Alija?' Tuđman je odgovorio: 'Alija nema šta reći kad se hrvatske i srpske škare slože, on se može samo složit, a nema ništa drugo napraviti' - prepričao je Mesić.

Prema njegovim rečima, u jednom trenutku 1991. godine "iz Beograda je došla stručna delegacija, iz njihove policije, koja je instalirala telefon... koja je bila stalna linija Tuđman - Milošević". I ta linija je funkcionisala "čitavo vreme".

- Dakle, dok mi ratujemo na život i smrt, ta linija je funkcionisala. Ja sam taj telefon našao kad sam 2000. izabran za predsednika (Hrvatske). Pitao sam službenike šta koji aparat predstavlja, onda sam pitao za taj jedan izdvojeni telefon. Odgovorili su mi: "To je direktna veza Tuđman-Milošević". Kad sam hteo da zovem Miloševića, niko nije znao šifru. Milošević je još bio na vlasti u Beogradu - kaže Mesić.

Kaže i kako su Milošević i Tuđman dogovorili tzv. humano preseljenje stanovništva i "do tog humanog preseljenja je najviše dolazilo nakon sastajanja Tuđmana sa Miloševićem ili njihovih predstavnika. Onda su rekli kako rat svima šteti, ali treba ljudima omogućiti humano preseljenje".

2024 © - Vesti online