Utorak 27.11.2018.
13:12
D. Timarac - Vesti

Zlatni opanak za Teodoru

D. Timarac
Nagrađeni: Jana Đorđević, Nenad Veljković, Teodora Nogić i Borislav Kuridža sa koreografom Draganom Đorđevićem (u sredini)

Festival je otvoren vlaškim igrama u izvođenju igrača iz kluba domaćina, a nakon što su oni pobrali aplauze na scenu je izašao ansambl "Srbija" iz Vulongonga, koji se predstavio igrama iz Šumadije, u izboru koreografa Dragana Đorđevića.

Svoje umeće je posle njih predstavila grupa igrača KUD "Svilen konac", igrajući igre iz Srbije u koreografiji Marka Krstovića. Na red je zatim došla srednja grupa "Dušan Silni" iz Hokston Parka sa "Miloševka kolom", kao i grupa "Rastko" iz CSO "Sveti Stefan" iz Ruti Hila, sa igrama iz Crne Trave u koreografiji Nataše Tucev.

D. Timarac
Vlaške igre: Festival je otvorio KUD "Sveti Sava"

Igrački ansambl "Srbija" iz Vulongonga odigrao je i "Srpsko kolo", a program festivala zatvorila je grupa igrača "Dušan Silni", koju su publika i ostali igrači za priušteni užitak nagradili gromoglasnim aplauzom.

D. Timarac
Prikazali igre iz Šumadije: Igrači "Srbije" iz Vulongonga

Posle zvaničnog programa usledila je pauza za ručak koji je blagoslovio protonamesnik blektaunski Nemanja Mrđenović. Mnogi bi verovatno bili više nego zadovoljni prikazanim do tada, ali tek posle ručka usledilo je uzbudljivo takmičenje za zvanja najboljih igrača. Nekoliko narednih sati sve vrvelo od pokreta i muzike, svaki takmičar je izgarao u želji da pokaže umeće i domogne se nagrade i trofeja.

D. Timarac
Aplauzi: KUD "Svilen konac"

Za nadmetanje se prijavilo 55 igrača raznih starosnih dobi, a moto takmičenja bio je "Nije ko najduže izdrži, nego ko najbolje igra". Pravilo je postavljeno tako da u svakom pojedinačnom krugu muzika traje deset do petnaest minuta. Žiri je birao po prvih pet igrača iz svake grupe na osnovu rangiranja od jedan do pet.

D. Timarac
Ovacije za umeće: "Dušan Silni" iz Hokston Parka

Tih pet izabranih iz svake grupe su se automatski kvalifikovali za polufinale. Deset najboljih se nadmetalo u finalnom takmičenju, a od njih su izabrana četiri najbolja kojima su pripale nagrade od 1.000, 500 i 250 dolara, kao i Zlatni, Srebrni, Bronzani i opanak u prirodnoj boji za četvrto mesto.

D. Timarac
Priredili užitak: Grupa "Rastko" iz Ruti Hila

Žiri u sastavu: Goran Nikolić, Mirjana Kovač, Golub Petrović, Goran Petrović, protonamesnik Nemanja Mrđenović, Dušanka Rađenović, Milena Mijatović i Rajko Čelić izabrao je najbolje. Pobedila je Teodora Nogić, drugo mesto pripalo je Borislavu Kuridži, treće Nenadu Veljkoviću, a utešno četvrto Jani Đorđević. Ni nakon što su najboljim igračima uručene nagrade, veselju i igri nije bio kraj. Sabor je nastavljen velikim zajedničkim kolom učesnika i publike.

D. Timarac
Idejni tvorac: Dragan Đorđević

Dragan Đorđević: San postao java

Koreograf i jedan od organizatora Dragan Đorđević, koji je na čelu kluba u Hokston parku, vodio je manifestaciju i osmislio sve što je viđeno u bogatom folklornom programu.

- Deset godina u sebi nosim ovu ideju i, evo, napokon smo je sproveli u delo. Moja želja je da ovo takmičenje postane tradicionalno i da u njemu učestvuju srpski igrači iz cele Australije - rekao je Đorđević.

D. Timarac
Imalo šta da se vidi: U publici se pratio svaki korak

Miodrag Pešić: Ima nade za naš narod!

U publici su bili prisutni i mnogobrojni ugledni članovi srpske zajednice koji su došli da uživaju u igri i nadmetanju igrača, a među njima je bio i Miodrag Pešić, koji je predsednik Udruženja srpsko-australijske zajednice "Sretenje", koja podstiče harmonizaciju odnosa, bliskosti i tolerancije između pripadnika mnogobrojnih naroda koji žive u Sidneju i celoj Australiji.

- Srećan sam kad vidim s kakvim žarom i takmičarskim nabojem ovi mladi ljudi igraju naše tradicionalne, narodne igre. Sudeći prema tome, za srpski narod ima nade, kao i za svaki drugi koji čuva svoju kulturu, tradiciju i običaje - poručio je Miodrag Pešić.

D. Timarac
Oduševljen: Miodrag Pešić
2024 © - Vesti online