Ponedeljak 26.11.2018.
17:37 >> 18:35h
sputniknews.com

Evo kojih pet zemalja je blokiralo Rusiju u Savetu bezbednosti

pixabay.com
 

Naime, protiv ubacivanja ovog pitanja u dnevni red glasalo je sedam članica, četiri su bile uzdržane, izjavio je predstavnik Kine, koji ujedno i predsedava Savetom bezbednosti ovog meseca.

Pred glasanjem u Savetu bezbednosti stalna predstavnica SAD Niki Hejli izjavila je da SAD, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija ne žele da razmatraju to pitanje jer "kategorički podržavaju suverenitet i teritorijalni intergritet Ukrajine u skladu sa njenim međunarodno priznatiim granicama, kao i teritorijalnim vodama".

- Izražavamo duboku zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio u Kerčkom moreuzu i koji predstavlja kršenje međunarodnog prava - rekla je Hejli ocenivši da su SAD i njeni saveznici spremni da razgovaraju o temi ruske provokacije ukoliko se postavka pitanja tako i uokviri.

Prethodno je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Savetu bezbednosti UN Dmitrij Poljanski izjavio da je Rusija zatražila hitnu sednicu na kojoj će biti razmatrano pitanje "podrške međunarodnom miru i bezbednosti".

2024 © - Vesti online