Ponedeljak 26.11.2018.
20:05
D. Timarac

"Izvor" raste pet godina

D. Timarac
 

"Vesti" su imale priliku da zabeleže atmosferu koja je vladala i porazgovaraju sa ljudima iz "Izvora", ali i sa nekoliko roditelja i dece koja su učestvovala u programu i umećem izmamila salve oduševljenja.

- Naše kulturno-umetničko društvo postoji pet godina i ovim koncertom obeležavamo tu godišnjicu. Zadovoljstvo delimo sa roditeljima dece koji nas podržavaju i na čiji smo zahtev i ostali u Liverpulu gde plaćamo salu za probe. Imamo prednost što smo blizu, tako da deci nije teško da peške dođu do mesta gde se probe održavaju, pa i roditelji koji ne voze mogu da dovode svoje mališane. U Liverpulu i okolini živi mnogo Srba, tako da imamo tri grupe, a posebno smo u poslednjih godinu dana primili dosta dece - rekao je Osvald Uzelac, predsednik KUD "Izvor".

D. Timarac
 

Tim koreografa

Međutim, kada je reč o učiteljima folklora, Uzelac kaže da tu postoje izvesni problemi. 

- Ima dosta ljudi koji znaju da igraju, ali nama su potrebni pedagozi koji znaju da na stručan način priđu deci i pojasne im koreografiju i korake. Naš koreograf je Anja Blanuša koja ima tri pomoćnika u svom timu. Svi oni se trude da udovolje u ovom za nas važnom i ozbiljnom poslu - objasnio je Osvald Uzelac. 

Sagovornik "Vesti" ističe da osim folklorne grupe KUD "Izvor" ima i muzičku sekciju, te da se mladi violinista Slaven Kokić trudi da proradi i taj deo kulturno-umetničkog društva.

D. Timarac
 

- Razmišljamo i o pevačkoj sekciji. Ideja nam je da dovedemo stručnjake da nam pomognu, ali to je za nas dosta skupo i ostaje nam da se time bavimo više u budućnosti. Pokušaćemo da ostvarimo saradnju s našim ljudima iz starog kraja, kojih ovde ima dosta i koji znaju da pevaju. Verujemo da ćemo uspeti u tome - zaključio je Uzelac koji je iskoristio priliku i da se zahvali "Vestima" na zanimanju za rad ovog perspektivnog društva.

Veliki trud i zahtevi

Kordinator "Izvora" i jedan od glavnih osnivača je gospodin Zoran Šaponja koji je izjavio da je zadovoljan kad analizira prvih pet godina "Izvora". 

- Išli smo na dosta gostovanja, učestvovali na festivalima, mi naprosto rastemo! Puno se radi, naručujemo nošnje iz Srbije koje su kvalitetne, a dece je sve više i zahtevi su veći. I ovo večerašnje veče pridoneće našem radu iako su cene ulaznica bile simbolične. Naravno, uz veliku pomoć sponzora iz naše zajednice moći ćemo da poručimo neophodne nošnje - rekao je Šaponja. 

D. Timarac
 

Zahvalnost gostima

Zoran Šaponja istakao je da su te večeri s njima bili prijatelji iz CŠO "Sveti Jovan Krstitelj" iz Dapta, pa igrači iz SKK "Sveti Sava" iz Hokston Parka, zatim KUD "Karađorđe", igrači iz CŠO "Sveti Jovan Krstitelj" iz Vulongonga, KUD "Slavonaca i Banijaca" sa svojim muzičkim sastavom, kao i folklorna grupa iz Rumunije. 
- Hvala im od srca sto su nas podržali večeras - rekao je Šaponja.

Druženje na srpskom

Zdenka Kajkut je rekla da je njena ćerka Simona u  KUD "Izvor" tek nešto duže od pola godine, ali je već dobila priliku da igra pred punom salom. 

- Velika je stvar za našu zajednicu što nam "Izvor" omogućava da bolje funkcionišemo. Deca se upoznavaju, govore srpskim i tako maternji jezik čuvaju od zaborava, a kroz igru i pesmu i svekoliku srpsku kulturu. Nadam se da će se osnovati i druge sekcije pri našem društvu - rekla je Zdenka Kajkut. 

Uživanje za dušu

Slađana i Boško Petrović su bili u društvu ćerkice, dok im se sin družio sa prijateljima s kojima igra.

- Lepo je što imamo svoje kulturno-umetničko društvo u Liverpulu. Blizu nam je i to je dobro za našu decu. Užitak je bilo provesti veče u ovako divnoj atmosferi - rekla je Slađana.

SVI POMAŽU U RADU

Sajmon postao Sima
Interesantan susret i razgovor imali smo sa gospođom Suzanom i njenim suprugom Sajmonom kojeg predstavlja kao Simu kad god su u srpskom društvu. 

- Mi smo ovde sa naše troje dece. Dvoje igraju, a i najmlađeg ćemo sigurno uključiti kada dovoljno poraste. Ja sam 15 godina igrala folklor i znam koliko je to važno za decu - rekla je Suzana.

Sajmon u KUD "Karađorđe" obavlja funkciju blagajnika.

- Ja dovodim decu na probu jer je supruga zauzeta s najmlađim detetom. Pričinjava mi zadovoljstvo što mi deca igraju srpske igre i uče srpski družeći se sa drugom decom. Volim moju porodicu i to im omogućavam - rekao nam je Sajmon na srpskom, kao da mu je zaista ime Sima.

2024 © - Vesti online