Ponedeljak 26.11.2018.
11:56
Vestionline, Tanjug

Zajednička sednica kosovske vlade i Vlade Albanije; U Peći se vijore njihove zastave

EPA/Filip Singer
Premijer Albanije Edi Rama

Istovremeno sa početkom sednice, ispred hotela u Peći, u kojem se održava sednica, je protest porodica ubijenih Albanaca u Kumanovu, maja 2015. 

Prištinski mediji izveštavaju da je Peć danas ukrašen zastavama Albanije i Kosova, koje su postavljene ovodom ove sednice, ali i predstojeg obeležavanja Dana albanske zastave, u sredu.

Najavljeno je da će nakon sednice biti potisano više sporazuma koji će se odnositi na uklanjanje carinskih barijera između Prištine i Tirane i ukidanje rominga, u okolnostima u kojima je vlada u Prišptini upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini, povećavši duplo takse na robu iz Srbije.

Vlada Albanije ranije se izjasnila da je protiv odluke privremenih institucija u Prištini o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Rama je na petoj zajedničoj sednici kosovske vlade i Vlade Albanije rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ regionalne stabilnosti. 

- Za Albaniju, Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska država, a normalizcija odnosa je od suštinske važnosti za regionalnu stbilnost - rekao je Rama, prenosi albanske tv Topčanel.

Šef albanske vlade dodao je da "međunarodno pravo ne poznaje polu-države i ne poznaje polu ljude", istakavši da je zbog toga, kako je rekao "razočaran pristupom EU pema nezavisnosti Kosova i slobodi lretanja građana ".

Ocenio je da je glasanje u Generalnoj skupstini Interpola bilo obeshrabrujuće i da je propuštena prilika da ta međunarodna policijska organizacija dobije još jednog partnera u regionu.

Haradinaj o ujedinjenju Kosova i Albanije

Premijer privremenih pristinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Peći da očekuje "ujedinjenje ekonomija" Kosova i Albanije .

Haradinaj je otvorajući zajedničku sednicu sa Vladom Albanije rekao da uveren je da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti da u bliskoj budućnosti "naše dve ekonomije budu ujedinjene", prenela je prištinska agencija kosovapres s.

Haradinaj je rekao da zna da građani Kosova i Albanije očekuju više od, kako je rekao, "dve vlade", te da će one nastaviti da sarađuju, rade i suočavaju se sa mnogim izazovima.

- Danas je Kosovo tačka za kontakt sa EU, S SP i istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da Evropska unija to ispoštuje - rekao je Haradinaj.

2024 © - Vesti online