Utorak 27.11.2018.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline

Volite da putujete i probate nove specijalitete? Onda su ovo idealne destinacije za vas

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci za putovanja iz TriAdvisora napravili su popis naboljih svetskih gradova u kojima je hrana i više nego savršena.

Rim

Uopšte ne iznenađuje činjenica da je Rim na prvom mestu gradova u kojima je hrana najbolja, a najbolja je u okrugu Prati. Stručnjaci za putovanja savetuju da probate jedinstvene lokalne delicije.

Firenca

Pobegnite iz centra grada u neki udaljeni seoski dom na toskanskom imanju i probajte klasičnu italijansku pizzu i domaći sladoled.

Pariz

Odete li u Pariz obavezno započnite kulinarski obilazak pariske četvrti Montmartrea, jedne od najljepših gradskih četvrti. U Parizu ne propustite da probate baguette, odrezak s pomfritom, croque-monsieur (sendvič od prepržene šunke i sira), confit de canard, čuvene kroasane i zanatski sir od sirovog mleka.

Barselona

Odete li u Barselonu svakako ćete uživati u njenim znamenitostima, ljubaznim domaćinima, ali i u preukusnoj hrani. Ono što u Barseloni morate probati je pan con tomate (španska verzija bruschetta s paradajzom), patatas bravas (prženi krompir s pikantnim umakom), ali i pikantnu hobotnicu i marinirane srdele na tostu s marmeladom od crvenih paprika.

Nju Orleans

Jednom kada kročite nogom u Nju Orleans ostaćete zadivljeni. Pogotovo kuhinjom. Ovaj grad poznat je po specijalitetima kao što su beignets (uštipci) koji se poslužuju s dosta šećera u prahu. Obično ćete uz njih dobiti i domaću kafu s malo cikorije. Probajte i jambalayu, pirinač s morskim plodovima, mesom i povrćem.

Njujork

Za ovaj grad često kražu da je prestonica restorana. U njemu ćete moći da probate tajlandsku, japansku, francusku ili indijsku kuhinju. Tu možete pojesti i pravi američki doručak poput jaja na sve moguće načine, američke palačinke, vafle, peciva i cream cheese te naravno nezaobilazne krofne.

Venecija

Najbolja hrana koju u Veneciji možete probati su cicchetti (sendvič od gorgonzole, pršute i krompira). Savršena su kombinacija s vinom, a u Veneciji možete birati između stotinu vrsta vina.

Madrid

Gastronomija Madrida je i više nego raznolika. U Madridu morate probati tradicionalne španske tapase koje možete pronaći u gotovo svim restoranima. Probajte i tradicionalnu špansku paelju.

Tokio

U ovom gradu hranu morate probati. Ova gastronomska prestonica teži savršenstvu. Svaki japanski obrok sadrži kuglu pirinča gohan i zdelicu miso supe. Njihova kuhinja sadrži mnogo ribe, morskih plodova i algi. A ovo su jela koja morate probati: takoyaki aka, yakisoba, yakitori, taiyaki, kakigori, wataame i jaga bata.

Bangkok

U ovom gradu ne možete ostati gladni jer na njegovim ulicama prodavci prodaju sve vrste mesa s raznim vrstama sosova. A kao posebnu poslasticu sebi možete kupiti i neku vrstu pečenog insekta. Jelo koje morate probati je banana roti (jelo slično palačinkama)

2024 © - Vesti online