Utorak 27.11.2018.
05:30
Telegraf.rs, Vestionline

Otkriveno kako kafa ili čaj tokom trudnoće štete vašem detetu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema dosadašnjim tvrdnjama dozvoljena količina unosa kafe ili čaja za trudnice je 2 dl na dan. Mađutim, najnovija istraživanja su pokazala da unošenje ovih napitaka izaziva prevremeni porođaj i rođenje deteta manje kilaže od uobičajene. 

Istraživanja koja su sprovedena na univerzitetu u Dablinu su pokazala da kofein sprečava dotok krvi do placente i da tako beba ima umanjenu šansu da napreduje i da se pravilno razvija.

Studija je obuhvtila 941 majku sa novorođenčetom. Čak 48 odsto njih je pilo čaj u trudnoći, dok se 38 odsto služilo kafom.

Dokazano je da svaka šoljica kafe ili čaja (100 ml) popijena u prvom trimestru trudnoće oduzima vašoj bebi 72 grama. Ova količina kofeina utiče i na razvoj visine i obima glave deteta, ali i pogrešno određuje gestacijsku starost ploda, pri čemu se pogrešno određuje termin porođaja. Bebe se rađaju i do 170 grama manje od proseka.

Čak i deca majki koje su konzumirale dozvoljenu količinu kofeina u trudnoći su vidno bila slabija od proseka.

- Rezultati istraživaja su nas sve zapanjili i ja bih preporučio budućim trudnicama da izbace kofein iz upotrebe bar tokom prvog trimestra. Tako će jedino izbeći rizik da na svet donesu bebu sa nedovoljnom kilažom i opštim razvojem - kaže dr Ling-Vej Čen, autor studije.

- Dodao bih da je ovo samo početak našeg istraživanja na ovom polju, jer postoje pretpostavke da kofein izaziva i mnogo ozbiljnije probleme. Ne bih da alarmiram javnost prerano, ali bih da naglasim da je važno otkriti uzroke svih anomalija, jer ih jedino tako možemo otkloniti - objašnjava Čen.

2024 © - Vesti online