Utorak 27.11.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti

Privremeni smeštaj ili ulica

Đ. Barović
Mučan razgovor: Zora Petrović

Mada je u hotelu Bristol dvadesetak porodica, pisanom pozivu Ministarstva odazvalo se samo 11 stanara hotela, a 77-godišnja Zora Petrović kaže za "Vesti" da je razgovor bio veoma mučan:

- U lice su mi rekli da bespravno živim u ovom hotelu, mada smo suprug i ja radili u Vojsci sve do penzije, a u hotel smo došli nakon povlačenja JNA iz Karlovca. Za mene tvrde da stan, koji je moj suprug dobio od Stambenog fonda JNA koristi moj sin u Karlovcu, zbog čega sam sve ove godine "nelegalno" u Bristolu, mada imam i rešenje o ukidanju stanarskog prava u Karlovcu, rešenje o smeštaju u ovaj hotel kao i rešenje o dodeli stana. To mi je ostalo kao poslednja nada, jer sem grobnog mesta pored svog supruga ja druge imovine nemam.

Naša sagovornica napominje da im Ministarstvo nudi da ih privremeno izmeste u neki drugi kolektivni smeštaj.

- Ali, to neću prihvatiti. Uz pomoć dece ću u 77. godini tražiti negde da iznajmim stan i da bar ostatak života provedem kao čovek. Sve ovo nisam zaslužila ni ja, a ni moj suprug koji je kao "izdajnik" najpre hapšen u Hrvatskoj, a onda i u Srbiji. U oba slučaja se pokazalo da su optužbe lažne, ali se zbog stresa i nehumanih uslova u zatvoru razboleo i umro - kaže emotivno ova žena.

Prema njenim rečima, slična sudbina je drugih stanara koji su se odazvali sastanku.

Bez odgovora

U pokušaju da čujemo i drugu stranu, "Vesti" su u petak pre podne, shodno tvrdnji Ministarstva odbrane da je "uvek otvoreno za sva pitanja, ali i da bi i mediji trebalo da daju svoj doprinos korektnih i profesionalnih odnosa, radi što objektivnijeg informisanja javnosti", zvanično zatražile da prisustvuju ovom sastanku. Ministarstvo, međutim, nije našlo za shodno ni da odgovori na ovaj dopis, a kamoli da javnosti pomogne da se ovaj slučaj činjenično raspetlja. Uključujući i osnovnu dilemu kako su svi ti vojni beskućnici decenijama živeli u hotelu bez, kako tvrde, potrebnih dokumenata.

2024 © - Vesti online