Ponedeljak 26.11.2018.
08:36
BBC

Norveška: Muškarac uhapšen zbog zlostavljanja 300 dečaka

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dvadesetogodišnji mladić je optužen u za seksualno zlostavljanje koje policija opisuje kao "najmasovnije u norveškoj istoriji". 

Mladić, koji je navodno fudbalski sudija, više godina je bio pod istragom, a sada ga terete za slučaj koji uključuje više od 300 dečaka, mahom tinejdžera. 

Žrtve je uglavnom nalazio preko interneta u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, s tim što je sa nekolicinom bio i u neposrednom kontaktu. 

Norveški mediji izveštavaju da se pretvarao da je devojka po imenu Sandra ili Henrijeta, a kada bi kod žrtava pobudio zanimanje, tražio je da mu pošalju nage fotografije ili video snimke. 


Lokalne novine pišu da ih je mamio novcem, obnaženim slikama fiktivne Sandre ili snafom (duvan u prahu popularan u Skaninaviji), a nakon što bi dobio slike, ucenjivao ih je ako bi odbili da mu pošalju još slika. 

Norveški javni servis NRK kaže da je kod mladića pronađeno više od 16.000 video snimaka. 

Za tačke optužnice koje se odnose na silovanje se veruje da su zasnovane na navodnim pretnjama da će objaviti kompromitujće snimke na internetu, uz nekoliko slučajeva fizičkog zlostavljanja žrtava sa kojima se lično sreo. 

Državni tužilac Guro Hanson Bul izjavio je da je to "dosad najveći slučaj seksualnog zlostavljanja u Norveškoj". Navodne žrtve imaju između 9 i 21 godinu i niko osim jednog nije ispričao roditeljima šta se događa, rekli su u policiji norveškim medijima. 

Advokat koji zastupa navodne žrtve kaže da bukvalno svi dečaci imaju jak osećaj krivice. 

Tim od 15 istražitelja je radio na ovom slučaju i prosejavao fotografije, snimke i istoriju četa. 

Optuženi je prethodno hapšen pre dve godine, ali je tada oslobođen. 

Navodno je smešten u zatvoru Ila kod Osla. Njegova pravna zastupnica Gunhilda Lerum je za norveške medije rekla da njen klijent sve vreme sarađuje sa policijom i da ide na terapiju, iako se još nije izjasnio o pojedinačnim tačkama optužnice. 

Rekla je da je vodio dvostruki život i da je bio zavistan od ilegalnih aktivnosti na internetu. 

Glavni pretres će početi sledeće godine.

2024 © - Vesti online