Milanu i Nikoliji sa ljubavlju

V. Sekulić
Hvala, dragi zemljaci: Milan Rabrenović sa roditeljima

- Nismo mogli ni da naslutimo da je neko mislio na našeg Milana i poželeo da mu na ovaj način pomogne. Hvala do neba Kolu srpskih sestara i svima koji su učestvovali u njihovoj akciji, baš kao i dobroj Veri. Nama svaka podrška mnogo znači, ali kada stigne sa tako velike razdaljine, to posebno zadivljuje. Na nama roditeljima ostaje onaj težak deo, a to je da se izborimo za zdravlje svog sina, koga je bolest zatekla u trećoj godini života. Daće Bog da naš Miki jednog dana ozdravi. Neka ovaj dar, pristigao na dan naše krsne slave bude dobro znamenje - rekao je našim novinarima otac Ivan Rabrenović.

Mladi Milan je naime, od prve terapije matičnim ćelijama obavljene u Beču, mnogo bolje. Prvi rezultati terapije su bili vidljivi već nakon nekoliko nedelja jer je Milan bolje spavao, bolje jeo, smireniji je, što ranije nije bio slučaj.

- Veće pomake smo očekivali sa zebnjom. Na sreću i do njih je došlo. Govor mu je postao bolji, svesniji je i komunikativniji, regulisale su mu se i stomačne tegobe, zbog čega smo prezadovoljni. Ono što je sigurno jeste to da našoj borbi nije kraj. Doktor koji je radio transplantaciju matičnih ćelija nam je rekao da ćemo morati da dođemo na još jednu terapiju, jer je ceo njegov organizam zatrovan metalima poput aluminijuma i žive. Uveren je da će našem Milanu biti još bolje i mi polažemo velike nade u to. Ono što nas je, u međuvremenu, zateklo i što narednu terapiju u Beču odlaže, to je operacija kolena. Ukoliko je ne obavimo, postoji šansa da Milan postane invalid. Narednih dana ćemo obaviti detaljne preglede kod specijalista u Ćupriji, pa ćemo i saznati šta nam je činiti. Naš život je borba neprestana, ali od deteta ne možemo da odustanemo - iskreno će mama Danijela (43).

Akcija se nastavlja

Pojedine donacije čitalaca "Vesti", Rabrenovići su sačuvali za narednu Milanovu terapiju u Beču, ali kako je operacija kolena preča, moraće da nastave sa humanitarnom akcijom pokrenutom i među sugrađanima, kako bi sinu omogućili neophodno lečenje.

- Činjenica je da će nam opet biti potrebna poprilična suma novca koju sami nećemo moći da izdvojimo i zato nam je svaka pomoć zlata vredna. Miki je dugo bio u teškom stanju i sve ovo je posledica toga. Ni ćelije ne mogu iz prvog puta da odrade sve što je potrebno, da bi ga doveli u bolje stanje. Pred nama je još mnogo toga što moramo uraditi za dete. Prognoze su dobre, nadamo se i molimo da našem Mikiju bude dobro. Živimo za taj dan kada ćemo njega videti srećnog - kazala je majka Danijela, koja od sina ne može da se odvoji ni sekund.

Iznenađenje i za Jovanoviće

Novčanom daru od 500 dolara Kola srpskih sestara Žena mironosica, radovali su se i Jovanovići iz Kragujevca, čija četvorogodišnja ćerkica Nikolija, obolela od Vestovog sindroma, od rođenja bije bitku za bolje i lakše sutra.

- Nadam se da će naša Nikolija jednog dana moći i lično da se zahvaliti tim divnim ženama, kao i svim ljudima velikog srca, kao kuća, što su uz Nikoliju, što nam pomažu i daju veliku podršku. Jedno ogromno hvala svima, posebno što su na ovaj način podržali našu borbu da joj omogućimo bolju budućnost, ulepšamo detinjstvo i jednog dana, nadamo se, postavimo i na svoje noge. Zaista nas je ovaj dar i više nego prijatno iznenadio i dobrodošao za naredne fizikalne terapije u Novom Sadu - rekao je otac Slobodan Jovanović, dodavši:

- Nikolija od teške operacije u Turskoj, po ceo dan vežba. Ne smemo je ostaviti ni dan bez terapija kako bi se postigli maksimalni rezultati. Intenzivna rehabilitacija u zemlji i inostranstvu u trajanju od najmanje tri godine je naša realnost i za to će biti potrebna velika količina novca. Mi kao roditelji, smo prinuđeni da bijemo bitke na svim poljima, jer je Nikolija i slabovida i lekari iz ruske klinike Eliksir u Novom Sadu su nam dali novu nadu za boljitak njenog vida. Sve to prevazilazi naše finansijske mogućnosti i zato nećemo moći dovoljno da se zahvalimo dobrim ljudima na svemu što su učinili za naše dete.

Nova operacija u Rusiji

- Posle operacije kičme i brojnih fizikalnih terapija, mala Nikolija je dosta napredovala. Sve to odrazilo se i na njenu psihu, a ne samo motoriku. Mogu da kažem da je donelo značajnog poboljšanja u mentalnom smislu. Nikolija koristi nekih dvadesetak reči da bi iskazala svoje potrebe, što ranije nije mogla. Supruga Snežana i ja smo naučili šta želi da nam saopšti, tako da imamo dobru komunikaciju sa Nikolijom. Narednih meseci, očekuje nas još jedna teška operacija tetiva u Rusiji i iskreno se nadamo da će taj hirurški zahvat znatno uticati na njene fizičke sposobnosti i da će sve fizikalne terapije koje je obavila doći do izražaja i u punom sjaju. Novac za to je obezbeđen uz pomoć dobrih ljudi i zato želimo još jednom da se svima od srca zahvalimo - poručio je Slobodan Jovanović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online