Ponedeljak 26.11.2018.
00:27
D. Dekić - Vesti

NATO tera Srbe s Kosova

en.wikipedia.org/Sgt. Joshua Dodds
Izgubili poverenje Srbije: Pripadnici Kfora

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u petak je drugi put tokom tri dana imao hitne sastanke sa diplomatskim predstavnicima Kine i Rusije u Beogradu, a sastancima je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić. Vučić je kineskom ambasadoru u Beogradu Li Mančangu rekao da Srbija nikada nije bila u težoj situaciji.

- Upad ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da je Kfor, odnosno NATO, namerno obmanjivo celokupnu javnost. Svima je jasno po čijem nalogu i u sprezi s kojim silama su predstavnici NATO lagali - rekao je Vučić, a Li prokomentarisao da je to poznati scenario napada na integritet Srbije i da će o svemu obavestiti predsednika Kine.

Ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Čepurinu predsednik Srbije je ukazao da sadašnja dešavanja na KiM predstavljaju najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba, ali da će Srbija nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno.

- Nemam više razloga da imam poverenja u Misiju Kfora, odnosno NATO na Kosovu i Metohiji jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU, izmišljotina - naveo je Vučić, a Čepurin objasnio da Rusija prati dešavanja i veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama.

Iza poteza Prištine je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, složeniji plan o kojem je govorio i Ramuš Haradinaj.

- Govorio je da im je namera da za 30 dana nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, ili da iz Beograda smaknu s vlasti one koji se tome suprotstavljaju - ukazao je Đurić koji smatra da je cilj Prištine da Srba više ne bude i da se omasovi njihovo iseljavanje.

Naglasio je i da Srbija želi mir, ali da neće biti slomljena i poručio da se, kada je reč o očekivanjima reakcija međunarodne zajednice na najnovije događaje, prvenstveno vodi politikom "u se i u svoje kljuse".

Kosovski Albanci, prema rečima Nebojše Čovića, bivšeg predsednika Koordinacionog tela za KiM, ne bi mogli da izvedu akciju bez podrške sa strane. Čović ističe da se ništa se ne dešava bez znanja Vašingtona.

- Sve je to kreirano, u širem pojmu gledano, iz međunarodne zajednice, a ako suzimo, iz Amerike. Srbija uvek zna šta se dešava na teritoriji Kosova i informacije koje je izneo predsednik o pomeranju albanskih snaga su proverene - kazao je Čović.

On smatra da je reč o smišljenoj provokaciji i da bi jednog dana moglo da se desi da kosovske snage dođu i zauzmu administrativne linije.

-Tada bi nastao, ozbiljan problem jer bi morale da reaguju oružane snage Srbije - rekao je nekadašnji čelnik Koordinacionog tela za KiM.

Tabloidi mi crtaju metu

Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana u petak je istakao da je Olivera Ivanovića više puta upozoravao da mu je život u opasnosti.

On je to rekao na vanrednoj konferenciji za medije nakon što su u tabloidima izašli detalji njegove izjave koju je dan ranije dao Specijalnom tužilaštvu u Beogradu, povodom pretnji koje su upućivane Ivanoviću.

Janković je saslušan na zahtev kosovskog Specijalnog suda, koje ispituje ubistvo predsednika Građanske inicijative SDP.

- Pozvan sam u sredu da se hitno u četvrtak pojavim u sudu da bih dao izjavu. Tražio sam odlaganje, ali mi je rečeno da obavezno moram da dođem sutradan, što je neobično da se tako na brzinu zakazuje davanje izjave. To sam i uradio, a ubrzo po mom izlasku iz suda vladini tabloidi objavili su da sam saslušan u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića. Samo nekoliko sati kasnije krenula su hapšenja na Kosovu. Očigledno su me zato i zvali da hitno dam izjavu, da bi na meni nacrtali metu - rekao je Janković

On je naveo da je često razgovarao sa Ivanovićem i upozoravao ga da se pazi jer mu je život ugrožen. Kako je dodao, do sada nije želeo da izlazi sa ovim informacijama u javnost, da ne bi ometao istragu Ivanovićevog ubistva, ali posle davanja izjave tužiocu i hajke u tabloidima, u strahu i za svoj život, odlučio se da izađe u javnost.

- Sve mi je bilo jasno kada sam video pogled tužioca pošto sam mu ispričao o poslednjem razgovoru Olivera i Aleksandra Vučića, a koji mi je potom Oliver prepričao. Njemu je Vučić nudio da sarađuje sa Srpskom listom. Kada je Oliver to odbio i rekao da sa takvim ljudima ne može da sarađuje, sledećih 40 minuta Vučić je samo ćutao, a Oliver pričao. Rekao sam mu potom:

"Olivere, ćutanje znači samo jedno, ostavljen si sam sebi" - prepričao je Janković.

Na pitanje novinara da li je taj sastanak sa Aleksandrom Vučićem razlog zbog kojeg je mislio da je Ivanoviću ugrožen život, Janković je rekao da je to glavni razlog i da ga je na osnovu analize tog razgovora upozoravao na to.

Jovanov na Jankovića

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS-a, povodom izjave Saša Janković u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića na Tviteru je objavio sledeće:

"E, šta bi zgrčeni umobolnik dao da ROSU može i po drugim delovima Srbije da kundači i hapsi one na koje on svoj pogani prst uperi. Isti onaj prst koji je juče sa obarača skinuo, a ostao mu trag barutnih čestica na ruci. Ali dobro, tu našao sa kolegama iz Prištine", napisao je Jovanov.

Državni i bezbednosni vrh na okupu

Predsednik Vučić je u petak održao više sastanaka povodom situacije na Kosovu i Metohiji. Osim s članovima Vlade Srbije, tokom dana se sastao i sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KiM , Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane i Milanom Mojsilovićem, načelnikom Generalštaba, Nebojšom Stefanovićem i Vladimirom Rebićem , ministrom i direktorom policije i Bratislavom Gašićem, šefom BIA. Sastancima su prisustvovali i komandanti specijalnih vojnih i policijskih jedinica.

Novi 17. mart?

- Podsetimo se da sve što se dešavalo na Kosovu nije bilo bez znanja međunarodne zajednice pa samim tim i Vašingtona, koji imaju svoje predstavnike na Kosovu, a opet se dogodio 17. mart 2004. - rekao je Čović.

On ne očekuje reakciju Kfora na hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici.

- Kazaće da je sve u redu, kao i do sada. Možda bi bilo bolje da Kfora nema na Kosovu jer bismo onda mogli da rešimo konačno problem - kazao je Čović.

Na pitanje kako da se reši problem, rekao je da se Priština do sada uvek krila iza moćnijih sila, a kada ne bi bilo Kfora, bili bi u drugačijoj situaciji.

Ćutanje upalilo zeleno svetlo

One koji su u prethodnoh 15 dana ćutali na poteze Prištine treba da bude sramota jer da su reagovali na vreme ne bi došlo do hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici. Da su reagovali pre 10 ili 15 dana, kada je Priština uvodila takse od 10 odsto, ovoga ne bi bilo, ali oni su ćutali. Priština je to protumačila kao zeleno svetlo - rekao je Marko Đurić.

2022 © - Vesti online