Subota 24.11.2018.
19:10
sputniknews.com

Marin le Pen: Za nerede u Francuskoj odgovorna vlast

Tanjug/AP
 

Ranije je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner optužio Marin le Pen da je pozivala desničare na nemire na protestima zbog rasta cena goriva koji se održavaju u subotu širom Francuske.

Le Penova je odbacila optužbe Kastanera i izjavila da je upravo vladina zabrana održavanja protesta u blizini Jelisejskih polja i izazvala nemire.

- On se ponaša kao politički aktivista (a ne kao ministar)… On je odgovoran (za ono što se dešava), on se rukovodi strategijom napetosti kojom se vlada rukovodi protekle nedelje i koja podrazumeva prezir "žutih prsluka", napade na njih i satanizaciju ovog pokreta - rekla je Le Penova za televiziju BFMTV.

Ona je naglasila da je protestni pokret „potekao iz muke“ koju je francuskom narodu donela politika predsednika Emanuela Makrona.

- Osuđujem agresivne akcije koje su se desile, uvek sam ih osuđivala. Međutim, ne želim da se to koristi za diskreditovanje legitimnog pokreta koji se sastoji od muškaraca i žena koji rade, plaćaju poreze i izražavaju svoje nezadovoljstvo - zaključila je Le Penova.

Drugi talas masovnih protesta protiv povećanja cene goriva održava se u Francuskoj. Prema najnovijim podacima, u demonstracijama učestvuje oko 23 hiljade ljudi širom zemlje. Posebna pažnja obraća se na glavni gradu, gde su se već dogodili sukobi sa policijom.

Gradske vlasti su u petak zabranile protest na Jelisejskim poljima, ali oko pet hiljada učesnika protesta u subotu ipak se okupilo na jednoj od glavnih ulica Pariza. Demonstranti postavljaju barikade, pale vatre, pevaju Marseljezu i pozivaju predsednika Emanuela Makrona da podnese ostavku.

2024 © - Vesti online