Subota 24.11.2018.
11:15
Vestionline, Tanjug

"Potčinjavanje Zapadu bilo bi izdaja naše vere"

EPA/Iran Presidential Office
Hasan Rohani

- Potčinjavanje Zapadu na čelu sa Amerikom bila bi izdaja naše vere... i budućih generacija ovog regiona - rekao je Rohani na međunarodnoj konferenciji o islamskom jedinstvu u Teheranu, u govoru koji je uživo prenosila iranska televizija.

- Imamo izbor ili da prostiremo crvene tepihe za zločince, ili da se silovito odupremo nepravdi i ostanemo verni našem proroku, našem Kuranu i našem islamu - rekao je Rohani, a AP ocenjuje da on pritom misli na Saudijsku Arabiju i druge države Persijskog zaliva koje imaju bliske veze s Vašingtonom. 

Iranski predsednik je, uz to, izrazio spremnost za odbranu interesa saudijskog naroda od terorizma, agresije i supersila.

- I za to ne tražimo 450 milijardi dolara - istakao je Rohani, dok američka agencija navodi da se ta njegova izjava odnosi na vrednost ugovora Rijada s Vašingtonom.

Vašingtion je u maju ponovo uveo Teheranu sankcije pošto se američki predsednik Donald Tramp povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom potpisanim 2015. godine.

Iran i Saudijska Arabija su regionalni rivali i podržavaju različite strane u sukobima u Siriji i Jemenu, kao i različite političke frakcije u Iraku i Libanu, napominje AP.

2024 © - Vesti online