Petak 23.11.2018.
18:56
Tanjug, Vestionline

Komšić i Džaferović osudili Dodika zbog postavljanja zastave

youtube.com
Željko Komšić

"Isticanje bilo koje druge zastave iz BiH zajedno sa zastavom BiH prilikom zvaničnih međunarodnih poseta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopštenju Komšića i Džaferovića, prenosi Klix.ba.

Njih dvojica zatražili su da se o tom događaju napravi službena beleška, nakon čega će biti podnete pravne radnje pred nadležnim institucijama.

"Današnjim postupkom, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsedništva Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

U obrazloženju oni navode da je Dodik akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini primio u ime Predsedništva, čime je prekršen je član 5. stav 2. Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Kako su rekli, Dodik i njegov kabinet su "svesno ignorisali" upozorenja Službe za protokol Predsedništva BIH prema kome nije dopušteno isticanje zastave RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama.

"Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi BiH, neovlašćeno dodali zastavu RS pored zastave BiH", navodi se u saopštenju. 

2019 © - Vesti online