Petak 23.11.2018.
13:02
b92.net, Vestionline

Kosovo: Završeni protesti Srba, oglasila se zvona

youtube.com/Miloš Serbia
 

Protest Srba je završen u mestu Rudare, sa kojeg je zatraženo od Prištine ukidanje taksi od 100 odsto na srpske proizvode i oslobađanje četvorice Srba, koje su jutros pripadnici Rosu uhapsili u Kosovskoj Mitrovici. Na skupu je bilo nekoliko hiljada građana iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, koji su oko 13 sati počeli da se razilaze. Protest je protekao bez incidenata. 

Protesti su završeni i na još tri lokacije na kojima su se okupili Srbi - mestu Rudare, Zupče, Merdare. 

Na administrativnom prelazu Jarinje okupilo se više od 1.000 građana, a protest je prošao bez incidenata. Oko 13 sati saobraćaj na tom prelazu je normalizovan. Kamioni koji čekaju na granici i ne pokušavaju da pređu, dok putnička vozila prolaze nesmetano. 

Najviše je građana bilo je na protestu u Rudaru, koji uz zastave Srbije nosili i parole na kojima pozivaju međunarodnu zajednicu da reaguje. Na nekim od njih pisalo je "EU, otvori oči", "Ne izgladnjujte našu decu", "Nećemo u geta"... 

Protesti su održani u Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u Zupču u opštini Zubin Potok i za sada protiču u miru, bez incidenata. 
 

U podne su se oglasila i zvona na svim pravoslavnim hramovima. To je učinjeno po blagoslovu vladike raško-prizrenskog Teodosija, u znak podrške srpskom narodu. 

Uoči protesta formirana je kilometarska kolona na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema mestu Rudare. 

Na administrativnom prelazu Jarinje održao se miran skup građana Leška i Leposavića, koji i su izrazili protest zbog uvođenja taksi, kao i zbog jutrošnjeg hapšenja u Kosovskoj Mitrovici. 

2024 © - Vesti online