Petak 23.11.2018.
14:29
Vestionline

Premijer Španije: Uložiću veto na "Bregzit"!

EPA/Fernando Alvarado
Premijer Španije Pedro Sančes

- Posle mog razgovora sa premijerkom Terezom Mej, naši stavovi ostaju udaljeni. Moja Vlada će uvek braniti interese Španije. Ako ne bude izmena, uložićemo veto", rekao je Sančes, objavio je "Juronjuz".

Pregovarači EU sastaće se danas u pokušaju da premoste poslednju prepreku pre samita 25. novembra na kome će biti usvojen sporazum o "Bregzitu", ali prigovori Španije u vezi sa Gibraltarom znače da konačan tekst ne može biti gotov do poslednjeg minuta.

Vlada Španije želi da razjasni Član 184 nacrta sporazuma koji se odnosi na pregovore o budućim odnosima između EU i Britanije, rekavši da je dvosmislen što se tiče Gibraltara. Madrid želi osiguranje da može da odlučuje o budućnosti Gibraltara direktnim pregovorima sa Velikom Britanijom.

Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo rekao je da nije iznenađen što je Španija potegla to pitanje u poslednjem trenutku, rekavši da je to "dobro poznata taktika", koju je Madrid koristio i ranije.

Španija je optužila Britaniju za "izdaju" i da deluje "pod okriljem mraka".

Marko Akvirijano, državni sekretar Španije za EU, rekao je sinoć da bi njegova Vlada mogla da "zaustavi vreme" za pregovore i prisili britanskog premijera i druge lidere EU da se okupe ponovo u decembru, osim ukoliko ne dođe do promene u narednih 48 časova, objavio je "Gardijan".

Madrid je od početka pregovora o "Bregzitu" insistirao da neće tolerisati da sporna teritorija Gibraltar ima koristi od sporazuma postignutog u pregovorima bez saglasnosti Španije.

Velika Britanija je optužena da je ubacila klauzulu u sporazum o povlačenju kojim bi se osiguralo da je Gibraltar pokriven budućim ugovorom o trgovinskim odnosima sa Briselom.

2024 © - Vesti online