Petak 23.11.2018.
11:44
b92.net

"Pre nego što izađu na pistu, Viktorijini anđeli prolaze logor gladi"

EPA/Jason Szanes
 

Na bini žena stoji i plače. U publici njen partner predvodi stajaće ovacije, držeći ruku na srcu. Jedna majka kaže da je jako ponosna na svoju ćerku. Druga ide i korak dalje: "Toliko se divim tvom teškom radu i odlučnosti da postaneš najbolja verzija sebe i svoje snove učiniš javom". 

Te žene na bini nazivaju i "sportistima", na samom vrhu svoje kondicije. Ipak, slika koju Gardijan opisuje nije slika Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara. Nema medalja koje se mogu osvojiti. To je šou prikazivanja donjeg veša. 

Pokrenuta 1995. godine, emisija Victoria's secret emitovana je na američkim televizijama od 2001. godine i od samog početka se suočavala sa brojnim kritikama. Tako je na samom početku prikazivanja dobila epitet "soft porn" programa. Prikaz visokih i mršavih devojaka u svetu koji promoviše raznolikost tela obeležen je negativno od početka prikazivanja. 

I pored toga i pored odlaska CEO kompanije, Victoria's secret je nedodirljiv brend donjeg rublja. 

EPA/Jason Szanes
 

Tri najvažnija modela kompanije - Kendal Džener, Điđi Hadid i njena sestra Bela - imaju više od 163 miliona pratilaca na Instagramu, a neka od najvećih imena sveta zabave - Tejlor Svift, Arijana Grande, Lejdi Gaga - nosili su donji veš ovog brenda na pistama širom sveta. Možda je tolika popularnost jedan od razloga zbog kojih u kompaniji ne planiraju da bilo šta menjaju. 

"Težak rad" tako je jedna od glavnih floskula koje možete čuti u vezi sa Viktorijinim anđelima.  Trening, toniranje, boks, skakanje i neizbežno korišćenje heštega #trainlikeanangel - svakodnevica je modela.

Jer ono što je predstavljeno kao ideal, ne samo da je nedostižno za prosečnu ženu nego i za većinu modela. Zbog toga su oni modeli koji su izabrani, na rigoroznim dijetama. O tome su za Gardijan govorili bivši Viktorijini anđeli, kao i neki modeli koji nisu izabrani u to društvo. 

Robin Lovlej nije prošla kasting pre šest godina. 

"Pre nego što izađete na pistu, morate proći logor gladi. Čitav organizam se tako izlaže ekstremnim izazovima koji bi na duže staze doveli do smrti", tvrdi Lovlej i dodaje da veliki broj njenih prijateljica prolazi kroz velike probleme zbog takvog izgladnjivanja. 

EPA/Jason Szanes
 

Neki rigorozni planovi ishrane isključuju čak i karfiol i brokoli. Adrijana Lima je u izjavi za britanski Telegraf 2011. godine priznala da devet dana pre izlaska na pistu nije jela čvrstu hranu, a veliki problem predstavlja i dehidratacija. 

Lovlej tvrdi da je najveća ironija što sve devojke koje prolaze kroz "torturu" zapravo imaju divna tela i ne moraju to sebi da rade. 

Mnogi modeli tvrde da im je ostvarenje sna da postanu deo kompanije Victoria's secret i zbog toga su spremni na veliku žrtvu, a čelnici kompanije im mučenje kroz koje prolaze predstavljaju kao privilegiju. 

Zbog toga u svojoj kolumni za Gardijan Dženi Stivens piše o tome da bi želela da kontramera takvom ponašanju kompanije bude bojkot i da sve pop zvezde koje su je podržavale stanu u zaštitu tih modela. Jer će samo tako žene shvatiti da je različitost tela normalna stvar, da hrana služi da se prehranimo, a da je vežbanje alat blagostanja a ne mučenja.

EPA/Jason Szanes
 
2019 © - Vesti online