Petak 23.11.2018.
16:05
B.Cvetojević

Australija: Počinje 18. Srpski filmski festival

Promo
 

Ove godine, SFF će trajati pune dve nedelje i tradicionalno će obuhvatiti Sidnej, Melburn, Brizbejn, Adelajd, Kanberu i Pert. Na repertoaru će se naći pet novih filmova srpskih autora, a čast da otvori Festival pripašće ostvarenju Gorana Markovića - "Slepi putnik na brodu ludaka".

- Pored ovog Markovićevog filma, na repertoru za ovu godinu uvrstili smo još dva filma koja su dostupna i mlađoj publici, odnosno označeni su kao "15 plus". To su film "Nigde" Predraga Velinovića i dokumentarac "Vongar" Arijane Stojković. Preostala dva filma su isključivo za odraslu publiku, stariju od 21 godine, a to su "Patuljci sa naslovnih strana" Milorada Milinkovića i film "Izgrednici" Dejana Zečevića, koji će biti nominovan za najbolji strani film na dodeli američkog "Oskara" - kaže sekretar Srpskog filmskog festivala Milica Kozlina.

Posebnu pažnju na ovogodišnjem festivalu privlači dokumentarni film "Vongar", koji govori životnu priču Sretena Božića, srpskog pisca i emigranta koji je svoj život u Australiji posvetio sudbini aboridžinskog naroda.

- Ponosni smo što će se "Vongar" prikazivati na našem festivalu, zbog značaja koji Sreten Božić ima za ovdašnje autohtono stanovništvo. Ovaj film je nedavno osvojio i prvu nagradu na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma, a mi smo srećni što je gospodin Božić prihvatio poziv da bude ambasador našeg ovogodišnjeg festivala.

Sreten Božić, kojem su australijski Aboridžini nadenuli ime Vongar, proveo je dobar deo svog života sa autohtonim stanovništvom u Severnoj teritoriji, a danas živi u Melburnu. On će kao ambasador festivala pozdraviti posetioce projekcije filma 9. decembra u melburnškom naselju Čedstoun.

Promo
Vongar: Životna priča Sretena Božića

- Složili smo se da gospodin Božić dođe na zatvaranje festivala u Čedstounu, gde bi trebalo da mu se pridruže i rediteljka filma Andrijana Stojković i producent Miroslav Mogorović. Tom prilikom biće upriličena i tribina za posetioce i medije koji će moći da postavljaju pitanja Vongaru i ljudima zaslužnim za realizaciju ovog izuzetnog dokumentarca - kaže Milica Kozlina.

Srpski filmski festival obeležiće ove godine punoletstvo, a kako kažu iz organizacije, sa 18 godina neprekidnog održavanja ova manifestacija svrstava se u najuspešnije tog tipa u svetu.

- Jedan smo od etničkih filmskih festivala sa najdužim vekom trajanja. Želja svih nas koji se volonterski bavimo ovim poslom, kako bismo pre svega sačuvali što više srpske kulture i srpski jezik na australijskom tlu, jeste da festival potraje još dugo. Ovo je zaista veliki i kompleksan posao, ali verujem da mnogo znači za našu zajednicu. Zato i apelujemo na sve naše ljude da nas podrže, da dođu u bioskope i gledaju najnovije srpske filmove. To je umetnost koja zavređuje da bude cenjena - kaže Milica Kozlina.

Organizatori takođe pozivaju i Australijance koji ne govore srpski jezik da dođu i upoznaju se sa srpskom kinematografijom.

B.Cvetojević
Predsednik i sekretar festivala Petar i Milica Kozlina

- Kao i svake godine, i ove će svi filmovi na festivalu biti titlovani. I ranije smo imali interesovanje australijske publike koja nije deo srpske zajednice, pa iskreno verujemo da će tako biti i sada - poručuje Milica Kozlina, sekretar Srpskog filmskog festivala.

Zahvalnost "Vestima" i kompaniji Beo Group

Posebnu zahvalnost organizatori Srpskog filmskog festivala upućuju Ambasadi i Konzulatu Republike Srbije u Australiji, kao i pulu sponzora na čijem čelu su naše "Vesti" i njihov izdavač za Australiju, kompanija BEO Group iz Sidneja.

-  Bez svesrdne pomoći ambasade i konzulata, kao i naših sponzora, ne bismo mogli da izvedemo ovako veliki projekat. Zahvalni smo "Vestima" koje su u našem medijskom pulu, zajedno sa SBS Radijom, "Srpskim glasom", televizijama "Mis TV" i "TV plus". Takođe, tu je naš dugogodišnji glavni sponzor BEO Group, zatim "Sveti Simeon Healthcare Residential" i "HOYTS" bioskopi, uz još niz lokalnih sponzora u svim gradovima - kaže Milica Kozlina.

Pet naslova

Za razliku od prethodnih godina, repertoar festivala je u 2018. sveden na svega pet naslova. Pored toga da se stiče utisak da je ovaj put kvalitet odneo pobedu nad kvantitetom, suženom izboru kumovale su i aktuelne prilike u Srbiji...

- Ekonomska situacija u Srbiji se svake godine odražava i na filmsku industriju. Generalno, malo filmova se snima i posledica toga je što u festivalsku ponudu ne možemo da uključimo više naslova - objašnjava Kozlina.

"Južni vetar" dogodine

Organizatori festivala pokušali su da u ovogodišnji program uvrste i novi hit film "Južni vetar"...

- Raspitivali smo se za "Južni vetar", ali oni se spremaju za premijerna prikazivanja na velikim filmskim festivalima, tako da nismo uspeli da ih "dobijemo" ovaj put. Očekujem da će se ovaj film naći na repertoaru za 2019. godinu - najavila je Kozlina.

Bioskopi

Srpski filmski festival prikazivaće se i ove godine u po dva bioskopa u Sidneju i Melburnu. Jedina promena biće što se SFF vraća u "Paris cinema" u okviru velikog bioskopskog kompleksa "Entertainment Quarter" u sidnejskom Mur parku. Na zapadu grada to će i dalje biti "HOYTS" u Vederil parku, dok su lokacije u Melburnu - Čedstoun i Hajpoint. Publika u Brizbejnu moći će da gleda nove srpske filmove u bioskopu Sanibenk, u Kanberi to je HOYTS Voden, u Adelajdu "Tea Tree Plaza", dok će projekcije za publiku iz Perta biti u "Milenijumu" u Frimentlu.

2024 © - Vesti online