Petak 23.11.2018.
10:59
Vestionline

Čadež: Pritisak Prištine, prebacivanje politike na ekonomsko polje

www.mc.rs
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

- Imamo situaciju praktično da se zaustavlja bilo kakva trgovina kompanija iz Centralne Srbije, to su klasične carinske, odnosno necarinske barijere - rekao je Čadež.

On kaže i da pre 15 godina, u mnogo težim trenucima, nije dolazilo do ovakvih situacija, odnosno da je trgovina nesmetano funkcionisala.

- Mi sada gledamo slike spaljivanja proizvoda, što je neverovatno. Ne verujem da postoji bilo ko u Međunarodnoj zajednici ko kaže da je ova vrsta ekonomskog rata normalna, to je nemoguće - rekao je predsednik PKS.

On je naveo podatak da devet kamiona Coca-Cole ne može da uđe na Kosovo i da kamioni čekaju na granici iako su prištinske vlasti prvobitno najavile da će međunarodne kompanije biti izuzete od donete odluke.

Čadež je naveo da takvo ponašanje predstavlja ujedno i prekršaj dogovorenog u Briselu.

- Neke mere su potpuno iracionalne - istakao je Čadež dodajući da treba imati u vidu da su, na primer, lekovi potrebni kako za Srbe, tako i Albance.

- Cene rastu iz dana u dan, za 40, 50 odsto su porasle u poslednja tri dana, i one rastu i za Srbe i za Albance - kaže Čadež ističući da je baš zato odluka da se povećaju carine na 100 odsto nerazumna.


2024 © - Vesti online