Petak 23.11.2018.
12:30
Vesti

"Dani ćirilice" za sve đake iz matice i dijaspore

Vesti
Nagrađene: Lutke koje su uradile Kristina i Milica Prlja uz pomoć njihove bake Jelene Rekić

Konkurs za iduću godinu je raspisan iz sledećih oblasti:

1. Literarni rad na temu "Zemlja"

2. Minijatura na temu "Zemlja"

3. Ilustracija narodne pesme ili priče o Zemlji

4. Kaligrafski prepis teksta o Zemlji

5.  Inicijal (prvo slovo imena učesnika)

6.  Izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja.

Za sve zainteresovane učesnike, važno je da se zna sledeće:

- Literarni rad ne treba da bude duži od jedne kucane strane. Ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal, u zavisnosti od uzrasta učesnika, mogu da budu veličine u rasponu od 20x20 cm do 50x70 cm. Kaligrafski tekst treba da sadrži od 10 do 30 reči.   

- Ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal i mijijatura mogu da se izvode u svim dvodimenzionalnim tehnikama uključujući vez.

- Lutku visine do 30 cm treba napraviti od prirodnog materijala i obući je u nošnju iz bakinog rodnog kraja, uz obaveznu naznaku koji je to kraj.

-  Podatke kao što su ime učesnika i mentora, naziv škole i razred, treba napisati na poleđini rada. Na lutke i vezene radove potrebno je da se zašije komadić kartona i na njemu napišu traženi podaci.

- Srednjoškolci i odrasle osobe mogu da učestvuju van konkurencije. 

- Radovi izrađeni od nepostojanih materijala neće biti ocenjeni.

- Radovi se ne vraćaju.

- Rezultati Konkursa biće objavljeni na sajtu www.danicirilice.org.rs

Mole se učitelji, veroučitelji, nastavnici, profesori i roditelji da pomognu zainteresovanim učenicima, kao i da najbolje radove dostave na adresu danicirilice@gmail.com, najkasnije do 26. aprila 2019. godine.

Stručni žiri proglasiće tri najbolja rada za svaki uzrast, a njihovi autori će dobiti diplome i nagrade. Nagrade i zahvalnice dobiće i najuspešniji učesnici van konkurencije. Svi učesnici iz rasejanja dobiće priznanje - "Čuvar Srpstva". Takođe, organizator će nagraditi i najuspešnijeg nastavnika i proglasiti najuspešniju školu.

Dodela nagrada predviđena je za 25. maj, a za decu iz rasejanja početkom avgusta 2019.

Uvereni smo da će naša deca širom Australije koja uče srpski jezik masovno učestvovati i na takmičenju za 2019. godinu i svojim znanjem ponovo pokazati da su ravnopravni sa vršnjacima u otadžbini i drugim meridijanima sveta.

2024 © - Vesti online