Subota 24.11.2018.
10:00
D.Timarac

Ponesi opanke i pokaži korake!

D. Timarac
Predstavljanje publici: Članovi novoformiranog KUD "Svilen konac"

Organizator festivala Dragan Đorđević, inače koreograf Folklornog društva "Dušan Silni", koji ističe da će se na ovogodišnjem "Kolotonu" osloniti na bogato iskustvo sa sličnih manifestacija.

- Nije prvi put da organizujemo ovu vrstu takmičenja ovde u Hokston Parku, a organizovali smo ih i na drugim mestima, pre svega tamo gde sam radio kao koreograf. To kolsko igranje ima posebnu draž za igrače nakon njihovih zvaničnih nastupa po grupama. Kad se više igrača različitih grupa i starosne dobi uhvati u kolo, kreće prava čarolija. Tada ih je naročito milina gledati - kaže Đorđević.

I ove godine se očekuje dobar odziv takmičara, a i nagrade su primamljive...

- Odlučili smo se ovoga puta da najboljeg igrača, kojeg će odabrati poseban žiri stručnjaka, nagradimo "Zlatnim opancima" i novčanom nagradom od - hiljadu dolara. Drugoplasirani će dobiti "srebrne opanke" i 500 dolara, dok trećeg čeka nagrada u vidu "bronzanih opanaka" i 250 dolara. Biće i utešna nagrada za četvrto mesto, a to su tradicionalni srpski opanci - kaže Đorđević.

U nedelju u Hokston Parku učestvovaće i novoosnovano Kulturno-umetničko društvo "Svilen Konac" iz Sidneja, koje je nastalo početkom ove godine kao samostalna institucija, sa osnovnim ciljem da čuva i neguje srpsku kulturnu baštinu i predstavlja je kako australijskoj publici, tako i na ostalim meridijanima. "Svilen konac" namerava da okupi sve one koji žele da se kroz druženje, putovanja, igru i pesmu približe srpskoj kulturi, jeziku i folkloru.

- Prvenstveno želimo da kod mlađih naraštaja probudimo svest  o našim korenima i da otrgnemo od zaborava naše bogatstvo kulturno-umetničkog stavaralaštva kod celokupne srpske zajednice u Australiji - kaže Marko Krstović, koji je na čelu KUD "Svilen konac". - Mi ne treba da se stidimo ko smo i odakle smo, već da se ponosimo što smo Srbi i što imamo običaje i tradiciju, kao i što imamo ovakvo nematerijalno blago kakva je, nesumnjivo, srpska folklorna umetnost.

Krstović dodaje i da u okviru muzičke sekcije "Svilen konac" ima i etno sastav i mušku pevačku grupu.

- U folklornoj sekciji imamo tri ansambla koji su svrstani po uzrastu. Na predstojecem "Kolotonu", u festivalskom delu KUD "Svilen konac" će nastupiti sa ansamblom veterana, dok će takmičarski deo prepustiti mlađim kolegama - istakao je Marko Krstović.

Ponesite vaše opanke i pokažite nam korake - geslo je organizatora "Kolotona", koji pozivaju sve zainteresovane, bez obzira na uzrast, da im se pridruže u proslavi srpske kulture u nedelju u Hokston Parku.

Dobrodošli u "Svilen konac"

Novo Kulturno umetničko društvo "Svilen konac" otvoreno je za nove članove svih starosnih dobi.

- Svi zainteresovani su dobrodošli da nam se pridruže, bez obzira na godine. Probe našeg društva se održavaju svakog petka uveče u "Hills Start Education" centru, koji se nalazi na adresi 1 Celebration Drive, u sidnejskom naselju Bela Vista - poziva Marko Krstović iz KUD "Svilen konac".

2024 © - Vesti online