Petak 23.11.2018.
12:00
K. Marković - Vesti

Izbori u Viktoriji: Vreme velikih obećanja

K. Marković
Zgrada Parlamenta Viktorije

Građani Viktorije u subotu izlaze na redovne parlamentarne izbore, ali izborni rezultati će se sa posebnom pažnjom pratiti u Kanberi jer bi mogli da budi i svojevrstan test poverenja Federalnoj vladi. U fokusu predizborne kampanje u Viktoriji bili su ekonomski problemi, infrastrukturni projekti, bezbednost, zdravstvo, školsktvo i imigraciona politika.

U završnici višenedeljne kampanje održana je TV debata između premijera Viktorije Danijela Endrjuza i lidera opozicije Metjua Gaja, koji su odgovarali na pitanja birača iz izborne jedinice u Frenkstonu. Prema proceni političkih analitičara, lider opozicije Metju Gaj imao je ubedljiviji nastup koji je iskoristio da biraće podseti na neke od neispunjenih obećanja Laburista i skandale koji su obeležili protekle četiri godine njihove vlasti u Viktoriji.

Žestoka kampanja

Tokom kampanje Laburisti su obećali da će nastaviti sa velikim investicijama u kapitalne infrastrukturne projekte, od kojih su neke već započeli, kao što je izgradnja podzemne železničke linije ispod centra Melburna.

Izdvajanja za zdravstvo bila su takođe jedna od važnih tema tokom ove kampanje, pa je Endrjus najavljivao veća sredstva za zapošljavanje većeg broja medicinskog osoblja, otvaranje novih bolnica, dodatne ekipe Hitne pomoći, ali je najavio i besplatne zubarske preglede i stomatološke intervencije za đake državnih škola.

- Više od 250 mobilnih zubarskih ekipa obilaziće svaku državnu šlolu pojedinačno, a razmatrali bismo i mogućnost da stomatološki timovi posećuju i određene katoličke i nezavisne škole - rekao je premijer Endrjuz tokom kampanje.

Ni opozicija nije štedela na predizbornim obećanjima: Liberali su najavili da bi dolaskom na vlast izdvojili čak sedam milijardi dolara za izgradnju dve ključne saobraćajnice. Kao odgovor na rekordno visok rast populacije, lider opozicije Metju Gaj potvrdio je svoju odlučnost za realizaciju programa decentralizacije Viktorije, podsticanje stanovištva da se seli u ruralne i regionalne oblasti, a sve kako bi se smanjio pritisak na tržište nekretina u Melburnu.

Prioritet bezbednost

Opozicija je najavljivala i oštrije propise u borbi protiv kriminala, a jedna od tih mera su šira ovlašćenja sudijama da umesto slanja u maloletničke zatvore, mlade prestupnike upućuju na obavezan društveno-korisni rad.

- Liberalno-nacionalna koalicija će posvetiti dodatnu pažnju bezbednosti građana. Podjednako, bilo da je reč o bezbednosti porodica, krađi automobila ili kontroli uličnog nasilja. Liberalno-nacionalna koalcija na prvo mesto stavlja bezbednost građana - rekao je Metju Gaj.

Laburisti su najavili i sredstva za zapošljavanje novih medicinskih sestara, izgradnju bolnica u Džilongu i zapadu Melburna, besplatnu instalaciju sedišta za decu u automobilima, a sve kako bi osvojili glasove roditelja.

Opozija je pak pokušala da poverenje birača pridobije i najavom izgradnje nove termoelektrane u Viktoriji, što bi dovelo do smanjenja cene struje. Predviđena je i finansijska pomoć domaćinstima za kupovinu električnih uređaja koji štede struju.

Zanimljivo, nijedna politička partija nije izašla sa detaljima kako će finasirati obećane projekte.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja Laburistima se daju veće šanse da dobiju drugi mandat od birača na izborima i ponovo formiraju kabinet.

Program Liberala za migrante

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2016. godine, gotovo 50 odsto stanovnika u Viktoriji rođeno je u inostranstvu ili im je van granica Australije rođen jedan od roditelja.

Poreklom su iz preko 200 zemalja, a kod svojih kuća govore više od 260 različitih jezika i dijalekata.

Obe partije najavile su dalju posvećenost u razvoju multikulturalizma. Liberali smatraju da trenutna infrastruktura ne odgovara potrebi i očekivanom rastu broja stanovnika.

- Viktorija nudi veliki broj mugućnosti za nastanjenje migranata u regionalnim delovima države - kaže gospođa Inga Peulić, predstavnica opozicije za multikulturalna pitanja, koja je tokom kampanje podsetila da će Liberalno-nacionalna koalcija u saradnji sa Federalnom vladom raditi na otvaranju novih moguchnosti za migrante u ruralnim I regionalnim obastima Viktorije.

Opozicija je najavila i programe za stariju migrantsku populaciju poreklom iz Evrope i one koji su došli kao izbeglice zbog Drugog svetskog rata, te izbeglice koje su se naselile kao posledica rata u Indokini.

Izgradnja železnice

Tokom kampanje bilo je mnogo reči o tome kako je propao projekat izgradnje Ist-Vest link saobraćajnice, kad je premijer Danijel Endrjuz poništio koncesioni ugovor, zbog čega je od novca poreskih obveznika plaćeno 1,3 milijarde dolara.

Laburisti su najavili mogućnost izdvajanja 50 milijardi dolara za izgradnju železničke zaobilaznice oko Melburna, kojom bi se povezalo 12 prigradskih stanica. Opozicija bi izdvojila 19 milijardi dolara za bolji prigradski železnički saobraćaj. Obe partije najavljuju gradnju želzničke linije od centra Melburna do aerodroma Talamarin.

Odnos snaga

Do sada je vladajuća laburistička partija imala u Donjem domu Parlamenta Viktorije 46 od 88 poslaničkih mesta, Koalicija 37 poslanika, stranka Zelenih imala je tri poslanika, a u sazivu parlamenta bila su i dva nezavisnka poslanika.

Polovina već glasala

Ovogodišnji izbori su jedinstveni u dosadašnjoj istoriji glasanja u Viktoriji. Naime, gotovo polovina upisanih birača već je iskoristila mogućnost da ranije obavi glasanje, bilo na punktovima za ranije glasanje ili posredstvom pošte.

2024 © - Vesti online