Četvrtak 22.11.2018.
20:26
Radio Slobodna Evropa

"Orban s Gruevskim pokazuje mišiće Evropi"

EPA/Aleksandar Kovacevski
Nikola Gruevski i Viktor Orban

- Stvar je u tome da Orbanova vlada gradi svoju politiku i kampanje na jakom antiimigrantskom stavu, i ova odluka da prima migranta koji je politički izložen i koji je osuđen za korupciju izazvala je veliku reakciju u mađarskom društvu, a posebno od strane opozicionih partija i nezavisnih medija koji su uznemirani zbog ovoga - kaže Bodoki za Radio Slobodna Evropa.

- Najzanimljivija stvar u vezi ove odluke je da je Orbanova vlada nedavno usvojila to da je pomoć ilegalnim migracijama krivično delo kažnjivo zatvorskom kaznom, a onda, nakon nekoliko meseci, desilo se da je sama vlada pomogla Gruevskom da pobegne iz Makedonije i u njegovom putu do Mađarske - dodaje on.

- Ipak, ova odluka će teško uticati na popularnost i rejting premijera i vlade. Orban je bio veoma uspešan u toma da uspostavi kontrolu nad medijskim sektorom u Mađarskoj, pa su manje više svi vodeći mediji sa velikom publikom pod blagom kontrolom od strane vlade. Ti mediji očigledno ne izveštavaju na kritičan način o ovoj odluci. Šokiranost je prisutna samo u nezavisnim medijima i u opoziciji koji ne mogu dopreti do čitavog mađarskog društva - objašnjava Bodoki.

- Očigledno je da su Gruevski i Orban dugogodišnji saveznici, imaju iste poglede i politike. Orban je u izbornim kampanjama nekoliko puta pomogao makedonskom kolegi, tako da je očigledno da su dvojica lidera bliska. Ali, Orbanovo davanje utočišta Gruevskom je iznenađujuće - smatra on.

- Mislim da Orban već igra na evropskom terenu, ima evropske aspiracije, želi da postane jedan od lidera Evrope, ne samo Mađarske, jer je Mađarsku već osvojio. On sada ima veće ambicije i deo tih ambicija je stvaranje regionalne alijanse sa zemljama regiona i takođe želi da napravi alijansu sa anti-imigrantskim anti-federalističkim snagama - zaključuje Tamaš Bodoki za RSE.

2024 © - Vesti online