Četvrtak 22.11.2018.
19:27
Vestionline

Da li je vreme da se u dijalog uključe Rusija i SAD?

pixabay.com
 

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će nastavak dijalog između Beograda i Prištine biti moguć jedino ukoliko se restriktivne mere Prištine povuku. A na pitanje da li je vreme da se promeni format i u dijalog uključe velike sile, za Stefana Surlića iz Centra za interdisciplinarne studije Balkana odgovor je - da.

- Evropska unija bi trebalo da redefiniše okvir i da razmisli o uključivanju ostalih globalnih aktera, i SAD i Rusije, jer je ocicgledno da normalizacija odnosa, pre svega znači definisanje finalnog statusa Kosova - ekao je Surlić.

Kako kaže, Beorad i Priština bi trebalo da jasno iznesu šta je njihov predlog finalnog sporazuma koji bi doveo do trajne normalizacije odnosa i koji bi omogućio pomirenje srpskog i albanskog naroda.

Na pitanje da li bi uključivanje "velikih sila" za nekog od učesnika moglo da bude sporno, Surlić objašnjava da je ključan interes Prištine članstvo u međunarodnim organizacijama, a samo posvećenost članica EU tom učlanjenju nije dovoljna, pa prema tome, ukolliko se govori o postizanju finalnog sporazuma, potrebno je da se uključe globalni akteri, jer će, kako kaže, oni biti garant tog sporazuma.

Oni će, takođe, biti garant da će se na međunarodnoj areni poštovati ono što su dogovorili Beograd i Priština. 

- Upravo ovo što se desilo sa Interpolom i ovo što se danas dešava oko uvođenja taksi govori da Beograd i Priština nisu sve teme obradile u Briselu i da EU nema kapacitete da zadovolji sve zahteve obe strane, tako da je širi globalni kontekst  potreban u postizanju tog finalnog sporazuma i garantovanja konačnog statusa - rekao je Surlić.

Upozorava da alternativa pregovorima nije status kvo već nastavak konfliktnih i ekscesnih situacija, tako da pregovori, kako kaže, nužno moraju da se nastave i dodaje da je važno da se dođe do sporazuma, i to trajnog sporazuma između dve strane.

Đukanović smatra da će nastavak dijalog između Beograda i Prištine biti moguć jedino ukoliko se restriktivne mere Prištine povuku. On kaže da EU može da utiče na Prištinu i da je veoma značajno što Srbija pokazuje zelju da se što pre nastavi dijalog, ali po ukidanju nerazumnih ekonomskih mera.

2024 © - Vesti online