Četvrtak 22.11.2018.
18:21
Vestionline

Na Trgu Republike ostaci Virtemberške kapije iz 1725.

youtube/ HELI PRODUKCIJA
 

Kako se navodi u saopštenju te institucije, analize su pokazale da je reč o ostacima kapije koja je podignuta 1725. godine, a porušena između 1739. i  1740. godine, i koja po svojim dimenzijama u potpunosti odgovara osnovama poznatih baroknih kapija iz ovog vremena, pre svega Baroknoj kapiji na Beogradskoj tvrđavi podignutoj u istom periodu.

U saopštenju navode i da u ovoj prvoj fazi arheoloških iskopavanja nisu otkriveni tragovi kasnijih intervencija u smislu preziđivanja ili dogradnje.

Zavod je formirao komisiju koja će predložiti kako da se prezentuju arheološki ostaci pronađeni na Trgu Republike i u njoj su predstavnici svih relevantnih institucija Grada i Republike, kao i autori projekta rekonstrukcije Trg Republike. 

Pre otpočinjanja druge faze radova na Trgu Republike, kako se navodi u saopštenju, neophodno je planirati sistematsko arheološko istraživanje na osnovu kojeg bi se donela odluka o prezentaciji otkrivenih arheoloških ostataka pre početka izvođenja radova. 

U Zavodu smatraju i da je neophodno da se izmeni postojeći projekat čime bi se izmestile instalacije koje su planirane, a sada bi se našle u zoni arheoloških ostataka. 
Planirana je i multimedijalna prezentacija arheoloških nalaza. 

2024 © - Vesti online