Četvrtak 22.11.2018.
18:13
Vestionline

Orthokin metoda bezbednija i efikasnija i za lečenje

Promo
Prof. dr Nemanja Damjanov pokazuje ultrazvuk Orthokin injekcije

Orthokin terapija je neinvazivna metoda koja za lečenje koristi vlastitu krv pacijenta bez dodatka bilo kakvih hemijskih i stranih supstanci. U svetu se primenjuje preko 20 godina, a u Srbiji od 2012.godine. Efikasnost primene Orhtokin terapije do sada je dokazana u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboishialgije.

- Cilj naše Studije je bio da dokažemo da Orhtokin metodom može da se leči i hronična upala tetive ramena, takozvana Supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata - rekao je tokom razgovora s novinarima organizovanom na Insistitutu za reumatologiju prof. dr Damjanov.

Promo
Obeležavanje mesta za davanje injekcije

Studija je sprovedena tako što je tokom tri meseca na jednoj grupi od ukupno 32 ispitanika, bez znanja pacijenta i lekara koji ga prati, primenjivana klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj Orthokin metoda. Lekar je beležio rezultate, kako se pacijent oseća, uspeh lečenja i eventualne probleme.

- Ova Studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti. Tokom Orthokin terapije se injekciono pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih dodataka i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je Studija takođe pokazala, u njenoj visokoj bezbednosti i tome što se može primenjivati bez obzira na druge zdravstvene tegobe ili poremećaje koje pacijent ima - zaključio je prof.dr Damjanov.

Promo
Prof. dr Nemanja Damjanov

Lečenje Orthokin metodom podrazumeva terapiju od 5-6 injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedelјno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu ili mišić. Primena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbežno rešenje ustanovljena operacija.

- Operacija nije idealno i doživotno rešenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima. Primena Orhtokin metode može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova i da odloži vreme do operacije ili omogući da se operacija i ne sprovede - ocenio je direktor Instituta za reumatologiju.

Orhtokin metodu je patentirala grupa nemačkih naučnika, a u Srbiji i svetu se primenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primenu Orthokin metode licencirano 10 centara.

2024 © - Vesti online