Četvrtak 22.11.2018.
19:12
M. Stanković - Vesti

Pravoslavna braća slavila Đurđic

M. Stanković
Osvećenje slavskih znamenja

Liturgiju su sa bremenskim protojerejem Sašom Momirovićem služili protonamesnik Aleksandar Perković iz Kasela, Aleksandar Bertaš, sveštenik Ruske crkve, đakon Gruzinske crkve Ilija Šlepegrel i čtečevi iz Ruske i Gruzinske crkve. Na gornjoj galeri je pevao ruski hor.

Slavska znamenja su pripremili kumovi slave, Milorad i Radmila Praštalo sa ćerkama Sanjom i Tanjom, a kumstvo za narednu slavu su predali porodici Danijele i Slobodana Markovića sa ćerkama Miom, Lanom, Aleksandrom i sinom Davidom.

Tokom liturgije se pričestilo mnogo vernika, a najviše dece. Otac Perković je čestitajući slavu poželeo da se vernici i dalje okupljaju oko svog hrama u sve većem broju i da čuvaju svoju parohiju koja je prilično raspršena na velikom prostoru. On je rado viđen gost u Bremenu, a ovog puta je bio zajedno sa porodicom, protinicom Jovanom, ćerkom Milicom i sinom Mihajlom.

Slavska trpeza je postavljena u sali Srpskog kulturnog centra Bremen. Slavlje je svojim prisustvom uveličala Lidija Ivanović, konzul iz Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu, sa porodicom. Ona je rado razgovarala sa okupljenim narodom.

M. Stanković
Unuci Radmile i Milorada Praćtalo sa tetkom Tanjom

Prota Momirović je pozdravio svoje parohijane i goste i najavio najlepšu čestitku koju su priredili đaci Srpske dopunske škole "Sveti Sava" iz Bremena. Program posvećen svetitelju i svim stradalim u Velikom ratu je vodila najstarija učenica Mia Marković. Svi đaci su nosili oznaku Natalinijine ramonde. Najpre se zaorila himna "Bože pravde".

Prvi put su nastupali Damjan Jovanović, Darian Branković i Vanja Jovanović. Đaci su nadahnuto i bez greške govorili stihove i zdravice, a Jelena Bikicki je izvela scenski prikaz "Ljubav, mir, vera i nada". Svoj nastup đaci su završili uz "Tamo daleko", a pevali su svi prisutni.
 

M. Stanković
Nebojša Dragonić i konzul Lidija Ivanović
2024 © - Vesti online